Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК ще поиска по-добър достъп до газохранилищата в общността

На 14 декември Брюксел ще представи предложение за промени в Газовата директива

ЕК ще поиска по-добър достъп до газохранилищата в общността

Снимка: Архив Ройтерс

Страните от ЕС трябва да имат по-добър достъп до газохранилищата в общността, предвиждат промени в Газовата директива, които ще бъдат представени на 14 декември, пише EurActiv. Промяната ще даде възможността и за общи покупки на газ.

Създаването на стратегически резерви от газ ще осигури суровина на приемливи цени. Темата беше дискутирана по време на заседанието на енергийните министри от общността, на която присъстваше и енергийния комисар Кадри Симсон. Тя коментира, че Брюксел готви предложения за промяна в тази посока.

Още по темата

През последните месеци цената на природния газ на европейските пазари подобрява рекорди, което стана причина и европейските институции да потърсят възможност за реакция. Част от страните настояват именно за общи покупки на природен газ. От друга страна, част от енергийната криза е свързана с недостига на газ в газохранилищата и това привлече вниманието към съоръженията и се оказа, че не във всички страни има такива.

Енергийната криза в ЕС е причинена основно от увеличеното търсене заради съживяването на европейската икономика след пандемията от коронавируса. Но в отговор липсват доставки - през това лято Европа не можеше да разчита на втечнен газ от САЩ, а "Газпром" изпълнява стриктно само своите ангажименти по договорите.

Руският газов гигант публикува данни, според които доставките на газ през първите 11 месеца на тази година са с под 7% повече от доставките през пандемичната 2020 година. По думите на енергийния коментира Кадри Симсон по време на срещата на енергийните министри доставките на "Газпром" през октомври и ноември са с 25% по-ниски спрямо 2020 година.

Полша вече поиска ЕК да разследва действията на руската държавна компания на европейския пазар. Проверките досега показваха, че "Газпром" изпълнява своите задължения.

Идеята за общи покупки на природен газ е на Франция и Испания и предвижда участието на доброволен принцип в общ европейски механизъм. Тази възможност се подкрепя още и от Румъния и Гърция.

В ЕК на този етап не подкрепят призивите за реформа на електроенергийния пазар, става ясно още от думите на Симсон. Промените са искани от Испания и Франция, но преди ден Германия, Нидерландия и Дания внесоха искане пазарът да остане в това положение, защото в противен случай може да бъде застрашена търговията с електроенергия в рамките на общността и в крайна сметка - съществуването на единен пазар.

Докладът на обединението на енергийните регулатори в ЕС е показал ясно ползите от съществуването на единен енергиен пазар, коментира още Симсон пред министрите.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕС ще пропусне климатичните цели, ако не повиши стандартите в строителния сектор