IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еманюел Макрон покани Борис Джонсън на посещение в Елисейския дворец

Двамата лидери ще обсъдят трудния въпрос за Brexit "в близките седмици"

16:00 | 26.07.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Френският президент Еманюел Макрон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Ройтерс

Френският президент Еманюел Макрон покани новия британски министър-председател Борис Джонсън на посещение "в идните седмици", заявиха днес от Елисейския дворец.

Макрон проведе снощи разговор с Джонсън, в който го поздрави за назначаването му за премиер и похвали френско-британското сътрудничество по редица въпроси. Двамата лидери обаче ще обсъдят трудния въпрос за Brexit "в близките седмици", уважавайки изискванията на Европейския съюз", каза френското президентство. 

Смята се, че Франция заема твърда позиция за Brexit. Тя беше по-скептична от други държави от ЕС към взетото през април решение за удължаване на срока за излизане на Великобритания до 31 октомври, за да се избегне незабавно напускане без сделка.

Джонсън обаче казва, че иска да предоговори споразумението за Brexit, сключено от предишния британски премиер Тереза Мей с ЕС.

По-конкретно той иска да бъде премахнат предпазния механизъм, целящ да се предотврати твърда граница между членуващата в ЕС Ирландия и британския район Северна Ирландия, отбелязва ДПА.

Говорител на Джонсън каза, че британският премиер е използвал разговора с Макрон, за да представи позицията си за Brexit, посочва Ройтерс.

"Когато има подобни разговори с други лидери и обсъждането премине към Brexit, министър-председателят ще представя същото послание, което отправи вчера в Камарата на общините", заяви говорителят.

"(А именно), че иска да сключи сделка и силно ще се стреми към такава сделка, но след като споразумението за напускане беше отхвърлено три пъти от Камарата на общините, то няма да мине, следователно това означава повторно отваряне на споразумението за напускане и осигуряване на премахването на предпазния механизъм", каза говорителят.

По думите му Джонсън е разговарял също така с политически лидери от Уелс, Шотландия и Северна Ирландия.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
dakl
преди 4 години
Е.Макрон вече не се стреми да скрива амбициите си за наследник на Меркеил като реален лидер на ЕС. Да очакваме отвентия ход на Берлин и Вашингтон!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още