IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийната борса EEX разширява търговията си към България, Сърбия и Словения

Според изпълнителния директор тези енергийни пазари са достатъчно узрели, за да използват и пазари на деривати за развитието си

21:19 | 05.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Енергийната борса European Energy Exchange (EEX) очаква да разшири търговията си в България, Сърбия и Словения тази година, след като увеличи обема на енергийните фючърси през 2018 г. в Европа с 19%, заяви главният изпълнителен директор Петер Райц, цитиран от Ройтерс.

„Техните енергийни пазари са толкова узрели, че могат да използват пазари на деривати, за да направят следващите стъпки в рамките на техния процес за развитие на пазара“, каза Райц в интервю по време на изложението E-World of Energy в Есен.

Включването на трите пазара ще означава, че ЕЕХ ще покрива 20 зони за енергийна търговия в Европа общо, добави той.

Когато ЕЕХ купи пражкия си конкурент PXE през 2016 г., обемът на енергийна търговия на едро през следващите две години растеше повече от два пъти всяка година.

Това се дължи на ефекти от увеличаването на мащаба, например след като ключовите пазарни участници в Западна Европа се пренасочиха към предлаганите нови продукти.

„Това показа, че мрежовите ефекти, които нашата платформа предлага, наистина работят“, казва Райц.

EEX и българската борса IBEX вече подписаха през декември сделка за сътрудничество, за да въведат български фючърси върху електроенергия на германската борса през първата половина на 2019 г.

Търговските обеми на водещите европейски пазари на ЕЕХ са нараснали до 3346,9 тераватчаса (TWh) миналата година, а по-голямата част са били търгувани на основни пазари като Германия.

EEX, която е част от Deutsche Boerse, се възползва от устойчиво повишение на цените на едро, водени от силното глобално търсене на горива и политическата намеса на Европейския съюз на пазара на въглеродни емисии.

Според Райц пазарният дял на ЕЕХ ще се увеличи и в Италия, Испания и Франция.

Борсата търси на разрастващия се пазар и рискове за Споразуменията за закупуване на електроенергия, при които купувачите и продавачите на възобновяема енергия сключват двустранни сделки за над 10 години, за да хеджират рисковете от обема за производителя и да гарантират на купувача 100% зелена електроенергия.

В Гемрания, която формира половината от търговията с енергийни фючърси на ЕЕХ, борсовата търговия държи само 40-процентов пазарен дял от пазара на едро, а останалите 60% се водят в извънборсовите сделки между трейдърите.

Все още има потенциал да отнемем дял от извънборсовата търговия, което направихме и една от целите ни за 2019 г.“, допълва Райц.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още