IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задават се първите фючърси върху български продукт – електроенергията

Досега в България нямаше деривативни инструменти върху каквото и да било - от пшеница, през акции до държавни облигации

11:11 | 14.01.19 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

За първи път България излиза на картата на деривативните инструменти. Това става чрез фючърси върху електроенергията, търгувана на Българска независима енергийна борса ЕАД (БНЕБ), научи Investor.bg от свои източници.

Още на 6 декември 2018 г. БНЕБ ЕАД е обявило в уеб страницата си сътрудничество с European Energy Exchange (EEX) от групата на Deutsche Börse Group. 

Сътрудничеството предвижда ЕEX да предложи деноминирани в евро български финансови фючърси за продукти със седмична, месечна, тримесечна и годишна база, чиито финансов сетълмент се основава на постигнатата референтната цена на пазар „Ден напред“ на БНЕБ ЕАД. Стартирането на търговията с финансовите деривативи е предвидено за първата половина на 2019 г. Фючърсите се търгуват на EEX, а не на БНЕБ ЕАД, но си остават върху български продукт.

European Energy Exchange (EEX) вече предлага такива фючърси за регионалните румънски, унгарски и гръцки електроенергийни пазари.

Плановете на ЕЕX предвиждат през 2019 г. предлагането на енергийни финансови фючърси да се разпростре и на пазарите на Сърбия и Словения. С това ЕЕX ще достигне до 20 пазарни зони още през първата половина на тази година. Покрити са още Германия, Франция, Великобритания, Скандинавия, Италия, Испания, Чехия, Полша и други.

„Сътрудничеството с БНЕБ ЕАД e решителна стъпка в развитието на енергийния пазар на Югоизточна Европа“, казва д-р Тобиас Паулун, главен стратегически директор в EEX.

"От старта на енергийните фючърси на платформата на ЕЕX през 2017 г. търгуваните обеми в Централна и Югоизтчона Европа се увеличиха повече от трикратно. С представянето на българските енергийни фючърси ние следваме желанието на нашите клиенти за разширяването на техните възможности в този регион”.

Очаква се към българските енергийни фючърси да има силен интерес.

От една страна - свидетели сме как производителите се оплакват, че не може да си планират цената на електроенергията и дори искат държавата да им гарантира стабилни цени на електроенергията. Фючърсите на седмична, месечна, тримесечна и годишна база са идеален вариант за планиране.

В момента румънските фючърси на електроенергия например са също седмични, месечни, тримесечни и годишни и са за текущата седмица и за следващите 4 седмици (общо 5 фючърса), за текущия месец и още 6 месеца (общо 7 фючърса), за следващите 7 тримесечия и за следващите 6 години. Това са общо 25 фючърса, които се търгуват борсово.

Според източник на Investor.bg именно фючърсите може да решат проблемите на промишлените потребители на електроенергия, а не държавна намеса.

На второ място - производителите ще могат да си планират приходите по-добре.

На трето място, българската електроенергия е активно търгувана в региона поради редица регионални особености, водещи до дисбаланси. Така например България разполага с ПАВЕЦ Чаира, която осигурява съхранение на нощната електроенергия и покриване на пиковите часове вечер.

Гърция има газови централи, които се активират при нужда (с мощност4,658 MW), а Румъния има голям вятърен парк от 3,2 MW (спрямо 0,6 MW в България), който дава евтина енергия в периодите на силен вятър. Всичко това поражда обмен на електроенергия между България, Гърция и Румъния и съответно интерес към търговията, включително с фючърси.

На четвърто място - деривативният пазар се очаква да увеличи търговията и на пазара "Ден напред".

България е малък пазар и досега нямаше деривативни инструменти върху никакви продукти. Няма такива върху акциите и индексите на Българска фондова борса АД, върху 10-годишните български държавни облигации, нито дори върху пшеницата - с износа на която България се гордее (за сметка на това има фючърси на пшеницата в Будапеща и Черноморски фючърс на пшеницата на борсата в Чикаго).

Българската независима енергийна борса АД е 100% собственост на Българска фондова борса АД, като бе придобита през 2018 г. от продавача БЕХ.

Тази сделка стана причина за силно поскъпване на акциите на "Българска фондова борса" АД и за силен ръст в консолидираните ѝ приходи и печалба. Само за деветмесечието на 2018 г. консолидираната печалба на БФБ нарасна 25 пъти до 3,3 млн. лв.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
vankata89
преди 5 години
Тук има голям потенциал за печалба за съжаление БФБ и акционерите и няма да видят нищо от оборота който ще се търгува с тези деривати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още