IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ отбеляза 25-кратен ръст на консолидираната печалба до 3,3 млн. лв.

Подобрението се дължи на резултата на "Българската независима енергийна борса" ЕАД, която е собственост на борсовия оператор

10:59 | 28.11.18 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БНЕБ</em></p>

Снимка: БНЕБ

"Българска фондова борса" АД отчита 25-кратен ръст на консолидираната печалба до 3,3 млн. лв. за деветмесечието на 2018 г. спрямо 127 хил. лв. за същия период на 2017 г.

Подобрението се дължи на резултата на "Българската независима енергийна борса" ЕАД (БНЕБ), която стана собственост на борсовия оператор на 6 февруари 2018 г. срещу сумата от 5,2 млн. лв.

За сравнение, неконсолидираната печалба на БФБ е 971 хил. лв. за деветмесечието, от които около 700 хил. лв. дивидент от БНЕБ АД и 590 хил. лв. еднократен ефект от продажба на ценни книжа.

Консолидираната печалба за полугодието на БФБ АД беше 1,94 млн. лв., като само за лятото тя е 1,31 млн. лв. Ако и през четвъртото тримесечие консолидираната печалба е 1,3 млн. лв., то общо за годината тя ще достигне 4,6 млн. лв., с което БФБ ще покрие покупната цена на енергийната борса в рамките на година и малко.

Освен това дори при текущата печалба от 3,25 млн. лв. за деветмесечието коефициентът цена/печалба на родния оператор е около 10 при текущата пазарна капитализация от 32,25 млн. лв. с последна цена на акция от 4,9 лв. Книжата на пазарния оператор поскъпват с 2% в последните 12 месеца.

Консолидираните продажби на БФБ се увеличават 3,6 пъти до 6,06 млн. лв. за деветмесечието на 2018 г. на годишна база. За сравнение, неконсолидираните продажби за същия период са за 1,34 млн. лв. Следователно енергийната борса има приходи от над 4,7 млн. лв. или тройно по-големи от компанията майка.

Консолидираните продажби през шестмесечието бяха 3,51 млн. лв., а само през лятото са за 2,55 млн. лв.

Материалът е с информационен харакер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава 1 акция в капитала на БФБ АД.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
vankata89
преди 5 години
Днес купих още акции на БФБ добър отчет :). Добре че и направиха подаръка с енергийната борса иначе сигурно щеше да фалира :D. Това е единствената борса в света сигурно която се издържа не от основната си дейност :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още