Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Енергийната трансформация на Гърция засега прави цената на тока по-ниска

Статистиката показва, че страната намалява дела на въглищата в енергийния си микс за сметка на природния газ и ВЕИ

Енергийната трансформация на Гърция засега прави цената на тока по-ниска

Снимка: Архив Ройтерс

Гърция се зае активно да намали дела на въглищата в енергийния си микс и последните данни показват, че това се отразява позитивно на цената на електроенергията. Статистиката на системния оператор Energy Exchange Group (EnEX) за септември показва, че за производството на електроенергия южната ни съседка е използвала основно природен газ и възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

Цената на електроенергията през септември достига до 46,62 евро за мегаватчас, което представлява намаление от 23,5% на годишна база. Статистиката показва и възстановяване на потреблението, което се повишава с 1,66% спрямо същия месец на 2019 година.

Данните показват възстановяване на цената на електроенергията след спадове от по около 50 на сто на годишна база през месеците май и юни. Но засега системният оператор отбелязва като "икономически неизгоден" енергийния внос от Италия и България.

Източник: EnEx

През последните месеци Гърция изгражда газови централи, разчитайки на големите газови потоци, които преминават през страната. Така постепенно намалява вносът на електроенергия -  от началото на годината спадът е от 11,5% до общо 8,4 тераватчаса. България е основен доставчик с дял от 2,6 тераватчаса, а вносът на електроенергия от Италия за първите 9 месеца на годината възлиза на 2,4 тераватчаса.

Използването на въглища намалява с 60 на сто от началото на годината и суровината държи едва 4,6% в енергийния микс на Гърция. Така страната прави уверена крачка в енергийната си трансформация и обещанието да затвори въглищните си централи до 2023 година.

Още по темата

Това е част от амбициозните европейски планове за въглеродна неутралност на икономиката, заради която и емисиите въглищните централи стават все по-неприемливи.

Мощностите, използващи лигнитни въглища, съставляват малко над 20% от всички енергийни мощности в Гърция. Най-голям е делът на ВЕИ (36,4%), следвани от мощносите, използващи природен газ (26,9%).

От ВЕИ централите Гърция разчита основно на вятърната енергия (64,5%) и соларните панели (почти 30 на сто).

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
4
 
1
преди 4 седмици
имат си план , ще си го изпълнят ... ние пък ще строим аец и ще си горим отпадъци и въглища ...

Още от Европа
Меркел: Задава се тежка зима, но и тя ще свърши