IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eon cъс спад от 12% на оперативната печалба

Разширяването в чужбина представи предизвикателства, посочиха от германският енергиен гигант

13:30 | 13.05.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Eon cъс спад от 12% на оперативната печалба

Най-голямата германска енергийна компания по пазарна стойност – Eon, отчете рязък спад на оперативната печалба, след като стратегията за разширяване в развиващите се пазари не успя да компенсира загубата позиции във вътрешния пазар.

Тримесечната печалба преди лихви, данъци, обезценки и амортизации (EBITDA) спадна с 12 на сто до 3,16 млрд. евро. Година по-рано дружеството отчете печалба от 3,6 млрд. евро, припомня Financial Times.

От компанията се надяват, че преговорите с правителството на Германия за покриване на разходите за поддръжка на конвенционалния производствен капацитет може скоро да доведат до желания резултат.

В писмо до акционерите Йоханес Тайсен, главен изпълнителен директор на Eon, заяви: "Аз съм уверен, че германското федерално правителство скоро ще определи курс, който ще даде възможност на конвенционалните електроцентрали да си осигурят надеждни резерви за непостоянно производство на възобновяеми енергийни източници".

Сезонно изгладените нетни приходи на дружеството намаляха с 13 на сто до 1,2 млрд. евро от 1,4 млрд. евро година по-рано. Печалбата на акция пък спад с 65 на сто до 0,40 евро.

Тайсен призна, че стратегията за разширяване в чужбина "е представила предизвикателства". EBITDA за страните, които не са членки на ЕС, отстъпва с 46 на сто до 105 млн. евро. В същия период на предходната година бе отчетено равнище от 193 млн. евро.

Компанията посочи, че кризата в Украйна може да окаже въздействие върху бизнеса ѝ в Русия, но отбеляза, че за момента всичко е "по план".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
mnz
преди 9 години
Така ще е, защо продадоха тукашното ЕРП на Енерго Про? Тук бизнесът им си беше печеливш, не трябваше толкова лесно да се отказват. Къде на друго място по света ще работят за гарантиран от държавата марж на печалбата, освен у нас? Цяла 30-етажна кула си взеха под наем за централа във Варна :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още