Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕП иска право на служителите да игнорират служебни обаждания в извънработно време

От началото на пандемията работата от дома се е увеличила с почти 30%

ЕП иска право на служителите да игнорират служебни обаждания в извънработно време

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Европейският парламент призова за закон на ЕС, който предоставя на служителите правото да изключват телефоните си, когато работодателят им звъни в извънработно време, без да се сблъскват с отрицателни последици, съобщава пресслужбата на парламента. 

Законодателната инициатива на ЕП беше приета с 472 гласа „за“, 126 „против“ и 83 „въздържал се“. Членовете на парламевнта призовават ЕК да предложи законодателен акт, който да определи и минимални изисквания за работа от дома и да изясни условията на труд, работното време и времето за почивка.

Увеличеното използване на цифрови ресурси за служебни цели доведе до културата „винаги на линия“, което има отрицателно въздействие върху равновесието между професионалния и личния живот на служителите, заявяват евродепутатите.

Въпреки че работата от дома изигра важна роля за запазването на работни места и предприятия по време на кризата с COVID-19, съчетаването на дълго работно време и по-високи изисквания води също до повече случаи на тревожност, депресия, изтощение и други проблеми, свързани с физическото и психичното здраве, се казва в съобщението на Европейския парламент. 

Още по темата
Според неговите членове правото на откъсване от работната среда е основно право, което позволява на служителите да се въздържат от участие в свързани с работата задачи, като например телефонни обаждания, електронни писма и друга цифрова комуникация извън работното време. Това включва празници и други видове отпуск.

Държавите членки се насърчават да предприемат всички необходими мерки, за да позволят на служителите да упражняват това право, включително чрез колективни споразумения между социалните партньори. Те следва да гарантират, че служителите няма да бъдат подложени на дискриминация, критика, уволнение или други неблагоприятни действия от страна на работодателите.

“Не можем да се откажем от милиони европейски работници, които са изтощени от натиска да бъдат винаги „на линия“ и от прекалено дългото работно време. Сега е моментът да застанем зад тях и да им дадем това, което заслужават: правото на откъсване от работната среда. Това е от жизненоважно значение за психичното и физическото ни здраве. Време е правата на работниците да се модернизират, така че да отговарят на новите реалности на цифровата ера“, заяви докладчикът Алекс Аджус Салиба (С&Д, Малта) след гласуването.

Според цитирани от ЕП данни от началото на пандемията от COVID-19 работата от дома се е увеличила с почти 30%. Очаква се този висок процент да се запази или дори да се нарасне.

Проучвания на Eurofound показват, че за хората, които работят редовно от дома си, е над два пъти по-вероятно да надхвърлят максимума от 48 работни часа седмично в сравнение с тези, които работят в сградата на работодателя. Почти 30% от служителите, работещи от дома си, съобщават, че работят в свободното си време всеки ден или няколко пъти в седмицата в сравнение с по-малко от 5% от служителите, работещи в офиси.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Страховете около доходността при облигациите помрачиха борсите в Европа