Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕП препоръчва национални регулации за проучването и добива на шистов газ

Според евродепутатите може да се наложи актуализация на европейското законодателство, ако сондажите за шистов газ се увеличат

Проучването и добива на шистов газ в държавите от Европейския съюз (ЕС) трябва да бъде подкрепено със сериозни регулаторни режими на национално ниво.

Това е записано в резолюция на Европейския парламент (ЕП), която е била гласувана днес на заседание на комисията за промишленост, изследвания и енергетика.

Евродепутатите са отбелязали в доклада, че може да се наложи актуализация на европейското законодателство, ако сондажите за шистов газ се увеличат.

„Всяка държава-членка на Европейския съюз има право да реши дали да експлоатира залежите си от шистов газ“, посочват от енергийната комисия на Европарламента.

Още по темата

„Държавите-членки трябва да разполагат с надеждни правила за всички дейности по проучването и добива на шистов газ, включително и за хидравличното разбиване на земните пластове (фракинга)“, допълват евродепутатите.

Евродепутатите също така смятат, че ЕС трябва да се учи от опита на САЩ с оглед „използването на щадящи околната среда индустриални процеси и най-добрите налични технологии".

Членовете на комисията призоваха Брюксел да започне оценка на икономическото и екологичното въздействие на сондажите за шистов газ в Евросъюза.

Според евродепутатите неконвенционалните източници на природен газ може да помогнат за разнообразието на доставките, но са необходими други мерки за намаляването на зависимостта от вноса на природен газ. Като такива се препоръчват увеличаването на усвояването на възобновяемите енергийни източници и подобряването на енергийната ефективност.

На днешното заседание на енергийната комисия българският евродепутат Ивайло Калфин е препоръчал Европейската комисия да изготви оценка и анализ на икомическата и екологична жизнеспособност на добива на шистов газ.

Той се е обявил и за провеждането на открит диалог от страна на властите с обществото, при който да се обсъдят въпросите за изтичания на газ и за въздействието на използваната технология върху подземните води, земеделието и туризма, преди да бъде взето решение за проучвания за търсене на залежи или за промишлен добив.

Утре комисията по околната среда на Европарламента ще гласува отделна резолюция за екологичните аспекти на добива на нефт от битуминозни шисти и шистов газ, включително и прозрачността при използваните химикали и рисковете от замърсяване на подпочвените води.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Петър Нейков
Още по темата: Европа шистов газ

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Финансист: Съюзът на капиталовите пазари ще консолидира небанковия сектор на ЕС