Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕП призова ЕЦБ да постави климата в центъра на своя преглед

Европейският банков регулатор трябва да премахне всички въглеродни активи от своето портфолио, се посочва в одобрената от евродепутатите резолюция

ЕП призова ЕЦБ да постави климата в центъра на своя преглед

Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард. Снимка: Ройтерс

Официални представители на Европейския съюз (ЕС) призоваха Европейската централна банка (ЕЦБ) да постави изменението на климата в центъра на прегледа на своята стратегия за паричната политика през тази година, като подкрепи основната визия на банковия регулатор за „постепенно премахване“ на въглеродните активи, съобщава Euractiv.

Европейският парламент (ЕП), гласува с голямо мнозинство за резолюция, препоръчваща на ЕЦБ метод, чрез които централните банки могат да се справят с климатичната криза и да помогнат за стимулиране на декарбонизацията на континента.

452 евродепутати от целия политически спектър гласуваха в подкрепа на резолюцията, докато 142 депутати, включително тези от крайнодесните партии, се противопоставиха на текста по време на гласуването в Страсбург в сряда.

Макар текстът да няма никакви правни последици, той представлява силен политически сигнал от страна на законодателите да накарат ЕЦБ да оцени и вземе предвид климатичните рискове.

Тази година ЕЦБ ще извърши стратегически преглед и препоръките могат да бъдат представени пред съвета на директорите на банката преди началото на конференцията за климата на ООН, известна още като COP26, която ще се състои през ноември. 

Още по темата

Резолюцията предлага на ЕЦБ - една от най-мощните икономически институции в Европа - да постави въпроса за това „как централните банки могат да допринесат за устойчивата икономика и борбата с изменението на климата“.

Изразени бяха и опасенията, че „62,1% от покупките на корпоративни облигации на ЕЦБ се извършват в секторите, които са отговорни за 58,5% от емисиите на парникови газове в еврозоната“. Предложението призовава банката да оцени въздействието на програмата си за закупуване на активи върху действията в областта на климата.

ЕЦБ „наблюдава систематичен риск, произтичащ от изменението на климата“

По време на изслушване си за управител на ЕЦБ през миналата година, Кристин Лагард каза пред ЕП, че банката трябва да „премине към постепенен преход за премахване“ на въглеродните активи от своето портфолио.

В изказването си пред Европарламента във вторник Лагард заяви, че ЕЦБ трябва да вземе предвид изменението на климата, когато разглежда своите политики и операции.

Лагард посочи по-рано тази седмица, че прегледът на банката ще помогне да реши кога и как климатичните действия и рискът оказват влияние върху политиките на ЕЦБ, включително по отношение на ценовата стабилност, управлението на риска и състава на портфейлите.

Тя добави, че ЕЦБ вече работи за разширяване на познанията си за икономическото въздействие на изменението на климата и за това как се отразява в прогнозните модели и анализи на регулатора.

Резолюцията, приета от парламента, също призовава банката да „прилага принципите на околната среда, социалната политика и управлението в своите политики“.

Законодателите припомниха, че ЕЦБ е „обвързана от Парижкото споразумение“ и че споразумението „следва да бъде отразено в нейните политики“.

Банката официално ще отговори на резолюцията на парламента в годишния си доклад през април.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Новият изпълнителен директор на Equinor планира да засили фокуса върху ВЕИ