Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС глоби Fitch с рекордните 5,13 млн. евро заради конфликт на интереси

20% от подразделенията на агенцията във Великобритания, Франция и Испания са били индиректно собственост на един човек с място в бордовете на оценявани компании

ЕС глоби Fitch с рекордните 5,13 млн. евро заради конфликт на интереси

Снимка: Архив Ройтерс

Пазарният регулатор на Европейския съюз наложи рекордна глоба на рейтинговата агенция Fitch в размер на 5,13 млн. евро за нарушаване на правилата, целящи избягването на конфликт на интереси, съобщава Ройтерс.

Европейският орган за ценните книжа и фондовите борси съобщи в четвъртък, че в периода между юни 2013 г. и април 2018 г. 20% от подразделенията на компанията във Великобритания, Франция и Испания са били индиректно собственост на един човек чрез компания във Франция.

Още по темата

В същото време акционерът, чието име не се споменава, е бил член на управителните съвети на три други структури, оценявани от трите клона на Fitch.

От своя страна рейтинговата агенция заяви, че нарушенията не са се отразявали на направените от нея оценки. „Вече нямаме отделни индивидуални акционери, които може да се окажат в позиция да заемат места в управителни съвети на оценявани структури“, посочиха от агенцията.

Fitch е собственост на американската компания Hearst, която купи дялове от френската Fimalac. Тя е и една от Голямата тройка - кредитни агенции заедно със Standard & Poor’s и Moody’s, които доминират сектора в световен мащаб.

Според европейския регулатор глобата отразява съзнателните действия на трите клона на Fitch и е наложена, за да се предотвратят подобни действия и от други компании в бъдеще.

Европейският орган за ценните книжа и борсите наложи на Fitch друга глоба в размер на 1,4 млн. долара през юли 2016 г., след като стана ясно, че анализатори на агенцията са предавали информация за държавен рейтинг на високопоставени представители на компанията собственик, преди да бъдат оповестени.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
С направените оценки на ипотеките цитираните в статията три рейтингови агенции предизвикана кризата през 2008 година.

ТОКСИЧНИТЕ ДЕРИВАТИ с кредитен рейтинг ААА бяха създадени точно от тези три агенции !!!
ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ЗАСТРАХОВАНЕТО НА РИСКА ПРИ КОЙТО ИЗДАТЕЛИТЕ НА ТОКСИЧНИТЕ ДЕРИВАТИ , ПРАВЕХА ЗАСТРАХОВКИ ЗАЛАГАЙКИ СРЕЩУ ТЯХ!!

ПРАКТИКАТА ПРОДЪЛЖАВА И КЪМ МОМЕНТА , А ПРЕДСТОЯЩИТЕ ПЛАЩАНЕ ПО ОБЛИГАЦИИТЕ ГАРАНТИРАТ НОВА МНОГО ПО СТРАШНА КРИЗА ОТ ТАЗИ ПРЕЗ 2008 !!

ДА МУ МИСЛЯТ ИНВЕСТИТОРИТЕ!!!
0
 
3
 
1
преди 1 месец
Какво стана бееееееееее, аман........... Пак изловиха мошениците в мошенничество. И всички се кълнат в преценките на тези мошенници, а бе все едно педофил в детска градина- все гледа да щипне нещо, някого да измами, да излъже

Още от Европа
Ще запази ли премиерския си пост Тереза Мей и тази вечер?