Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС готви нова амбициозна данъчна рамка за корпорациите

Ситуацията е особено проблематична в региона, където единният пазар трябва да оперира в среда на 27 различни данъчни законодателства

ЕС готви нова амбициозна данъчна рамка за корпорациите

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският съюз представи планове за нова рамка за корпоративно данъчно облагане, която се очаква да е по-взискателна от договаряната международна промяна на правилата за това колко и къде мултинационалните компании трябва да плащат.

Инициативата следва ускоряването на преговорите между 140 държави, след като от САЩ предложиха задаването на минимална ставка за компаниите, съобщава Bloomberg.

Европейската допълваща мярка – наречена „Бизнесът в Европа: Рамка за данъчно облагане на доходите“ (Europe: Framework for Income Taxation, BEFIT) ще създаде единна корпоративна данъчна система и ще преразпределя печалбата между страните членки.

Предложенията на блока, които оставят настрана десетилетие на половинчати усилия за европейски корпоративен данък, се появяват в момент на нарастващ натиск върху правителствата за подобряване на държавните финанси след пандемията и за справяне с агресивните техники, които големите компании използват, за да намалят данъците си.

Ситуацията е особено проблематична в региона, където единният пазар трябва да оперира в среда на 27 различни данъчни законодателства. Това увеличава разходите за бизнес и намалява потенциала за растеж и инвестиции, създавайки също така и пропуски и усложнения, посочват от Европейската комисия.

„Време е да преосмислим данъчното облагане в Европа. Тъй като нашите икономики преминават към нов модел на растеж, подкрепен от инструмента NextGenerationEU, данъчните ни системи също трябва да се адаптират към приоритетите на 21-ви век“, заяви европейският комисар по икономическите въпроси Паоло Джентилони, цитиран от пресслужбата на ЕК.

Предложенията ще бъдат подробно представени до 2023 г.

BEFIT ще намали бюрокрацията, ще намали разходите за привеждане в съответствие, ще сведе до минимум възможностите за избягване на данъци, ще подпомогне създаването на работни места в ЕС и ще насърчи инвестициите в единния пазар. BEFIT ще замени внесеното предложение за обща консолидирана основа за облагане с корпоративен данък, което ще бъде оттеглено, посочват още от ЕК.

Мерките ще включват:

  • Осигуряване на по-голяма публична прозрачност, като се предлага някои големи дружества, извършващи дейност в ЕС, да публикуват своите ефективни данъчни ставки. Ще бъде преодоляна и злоупотребата с фиктивни дружества чрез нови мерки за борба с избягването на данъци;
  • Осигуряване на подкрепа за възстановяването чрез преодоляване на преференциалното данъчно третиране на дълга в настоящото корпоративно данъчно облагане, което третира дълговото финансиране на дружествата по-благоприятно от дяловото финансиране. Настоящото предложение ще има за цел да насърчи дружествата да финансират своите дейности чрез собствен капитал, вместо да прибягват до финансиране с дълг.
По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Новият германски лидер поема отношенията с Русия в най-ниската им точка от години