IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС инвестира 270 млн. евро за образованието на децата на бежанци в Турция

С европейски средства ще бъдат изградени и оборудвани 100 училища

22:26 | 22.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейският съюз ще плати 270 млн. евро за строителство и оборудване на училища, в които да се обучават децата на сирийските бежанци в Турция, съобщават от Европейската комисия. По силата на подписаните по-рано днес договори ще бъдат построени 100 училища, в които ще могат да учат 70 хил. деца.

Със средствата ще бъде подпомогнато и турското Министерство на националното образование за управление на училищната инфраструктура.

Предстои и подписване на договори за подобряване на достъпа на бежанците до здравни и социални услуги, става ясно още от съобщението на ЕК. По този начин ще бъдат подобрени перспективите пред децата и техните семейства.

Средствата идват от фонда на ЕС за подкрепа на бежанците в Турция и от регионалния фонд за отговор на кризата в Сирия.

От март 2016 година ЕС е отпуснал 2,2 млрд. евро от общо 3-те млрд. евро, които бяха обещани на Турция за справяне с бежанската криза. Брюксел пое ангажимент да подпомогне Турция в осигуряването на по-добри условия за живот на бежанците в периода 2016 - 2017 година. 

Развитието на бежанската криза в Европа можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още