IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕНП предлага създаването на центрове извън ЕС за справяне с бежанската криза

Най-голямата партия в Европейския парламент иска по-строг контрол на границите на общността

10:47 | 30.11.16 г. 1
<p>
	Протест в гръцки бежански лагер срещу затварянето на Балканския маршрут. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Протест в гръцки бежански лагер срещу затварянето на Балканския маршрут. Снимка: архив Ройтерс

Европейската народна партия (ЕНП), която е най-голямата партия в Европейския парламент, предлага създаването на бежански центрове извън Европейския съюз. Предложението е част от програмата на партията за справянето с бежанската криза.

В тези центрове ще се определя статута на бежанците и дали те могат да бъдат настанени в държава от общността, в зависимост от капацитета, обявен от членовете на ЕС.

Идеите на партията са представени от нейния лидер Джузеф Дол, допълват от пресцентъра на ЕНП.

Освен предложението за бежанските центрове от партията се обявяват за по-стриктен контрол на границите на общността и сътрудничество с трети страни, за да бъде ограничен броят на икономическите мигранти.

В програмата на ЕНП е предвидено още и по-добър контрол относно „запазването на живота на мигрантите“ - борба с трафика на хора и промотиране на легалния достъп до ЕС. На спасените бедстващи мигранти и бежанци не бива да бъде даван автоматичен достъп до общността, предлагат още от партията.

Джоузеф Дол коментира, че половината европейски граждани се притесняват от бежанската вълна, което налага и предприемането на по-активни действия от страна на политиците – с конкретни решения и предложения за ограничаване на потока на мигрантите към Европа. „По този начин ще бъде гарантирана сигурността на хората“, заявява Дол.

Той е категоричен, че действията на европейските институции трябва да бъдат мотивирани от  „нашите ценности, хуманизъм и солидарност, комбинирани с отговорност – без страх и отхвърляне“.

„С нашите предложения искаме да накараме всеки гражданин на ЕС да се чувства сигурен в дома си и да избегнем загубата на живот на бежанците в Средиземно море“, каза още Джоузеф Дол. 

Над 1,3 млн. бежанци и мигранти влязоха в ЕС през 2015 година. През таи година броят им е значително по-малък след споразумение с Турция за ограничаване на вълната. В Турция обаче има около 3 млн. бежанци, настанени в лагери. Като част от споразумението държавите от общността трябва да предоставят средства за издръжката на бежанците. 

Развитието на бежанската криза в ЕС можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
Значи няма да бъдат връщани в държавите им , ами правим развъдници около границите ...и си плащаме рекет доживот , който все ще е недостатъчен !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още