IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК продължава да търси решение за визите за турски граждани

Резолюцията на ЕП е само "част от пъзела" в отношенията ЕС - Турция, коментира говорителят на Европейската комисия

16:17 | 25.11.16 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейската комисия продължава да търси решение по казуса за премахването на визите за турските граждани, стана ясно по време на традиционния брифинг в Брюксел. Облекчаване на визовия режим беше част от договорката между ЕС и Турция за ограничаване на бежанския натиск.

Брюксел обаче постави изискване Турция да изпълни всички необходими условия за премахването на визите. На този етап страната не е изпълнила 7 от общо 67 изисквания, като едно от тях е по искането на ЕС за промяна в антитерористичния закон, потвърди говорителят на ЕК Маргаритис Схинас. През декември ще бъде публикуван нов доклад на Комисията относно напредъка на Турция по пътя й към членство в ЕС.

Схинас беше категоричен още, че в ЕК не са се отказали да направят успешно споразумението между ЕС и Турция за бежанците и по казуса работят комисаря по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос и Франс Тимерманс, отговарящ за върховенството на закона в ЕС.

Не всички контакти между европейските и турските власти, включително и на ниво лидери, стават публично известни, допълни той и анонсира, че през следващата седмица министърът по европейските въпроси на Турция ще бъде в Брюксел.

В четвъртък депутатите в Европейския парламент гласуваха за замразяване на преговорите за членството на Турция в ЕС. Те мотивираха това искане с нарушаването на човешките права, което се случва в последните месеци в страната след опита за преврат срещу турския президент.

В отговор Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че ще отвори границите на страната и ще позволи свободното придвижване на имигрантите към ЕС. В момента на турска територия има около 3 млн. бежанци.

Маргаритис Схинас посочи, че неангажиращата резолюция на ЕП трябва да бъде разгледана само като „част от пъзела“ в отношенията между ЕС и Турция. Той припомни, че решенията в ЕС не се взимат еднолично от една институция.

По време на брифинга Схинас коментира, че в ЕК са запознати със случилото се в лагера край Харманли тази нощ. Говорителят на Комисията допълни, че има начини за връщане на мигранти, които не желаят да се върнат по родните си места и допълни, че ЕК може да помогне с процедурата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още