IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция има План Б, ако споразумението с Турция за бежанците пропадне

Настроенията срещу лагерите в страната се подклаждат от "черен популизъм", смята министърът на миграцията

11:35 | 28.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ако споразумението между ЕС и Турция за намаляване на бежанския натиск пропадне, гръцкото правителство ще работи в три направления. Първите действия ще са разселване на мигрантите от лагерите на островите към вътрешността на страната, за да бъде намалено напрежението на приемащите центрове на островите.

Атина ще настоява и създаването на единен европейски механизъм за връщането на миграните по родните им места, както и промяната на Дъблинското споразумение.

Това обясни гръцкият министър на миграцията Янис Музалас пред Ana Mpa.

Той поясни още, че правителството работи и за подобряване на условията в лагерите. Преди дни след пожар в център на о. Лесбос загина възрастна жена и нейната внучка. Инцидентът беше причинен от газова бутилка.

Според Музалас подобен инцидент може да се случи навсякъде, но то е индикатор, че условията в бежанските центрове в страната трябва да се подобрят.

Настроенията срещу настаняването на бежанци и мигранти в лагерите на гръцките острови се засилват. Гръцкият министър коментира, че причината е „черен популизъм“ от страна на опозиционната „Неа демократиа“, която използва крайнодесни елементи, за да мотивира хората. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още