IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще отвори нови бежански центрове на о. Крит

Мигрантите ще бъдат настанявани в къщи, а не на палатки, а гръцките власти ще се опитат да разделят бежанци от различни етнически групи

18:42 | 12.08.16 г.
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гърция ще отвори четири нови бежански центъра на о. Крит, съобщи министърът, отговарящ за бежанската политика на страната Янис Музалас, съобщава "Катимерини". Това е част от плановете на правителството за отговор на отново увеличаващата се бежанска вълна.

В новите центрове ще има места за 2 хил. души. Те ще бъдат настанявани в къщи, а не в палатки. Ще бъде осигурена храна, медицински грижи и обучение за децата на бежанците.

В допълнение гръцкото правителство разработва и още мерки за бежанците. Сред тях например е разделянето на мигрантите от различни етнически групи, за да не ескалира напрежение в лагерите. През последните седмици в центровете вече възникнаха няколко подобни конфликта.

Част от мигрантите, които няма да могат да бъдат върнати в Турция, ще бъдат настанявани в лагери във вътрешността на Гърция. По този начин ще се облекчи работата на приемните центрове на островите.

Властите в страната не отчитат ръст на пристигащите бежанци от лагерите в Турция, стана ясно от думите на Музалас, цитирани от Ana Mpa. В страната дневно пристигат между 80 и 100 души.

По-рано днес той имаше среща с премиера Алексис Ципрас. Гръцките медии съобщиха, че Ципрас ще прекрати ваканцията си, за да проведе срещи във връзка с готвените планове за бежанската вълна. Музалас обаче отхвърли тези твърдения и заяви, че срещата е била планирана.

Готвените нови мерки вероятно са отговорът на Атина на заплахите на Турция, че през есента може да бъде прекратено споразумението за връщането на нелегални мигранти, пристигнали в Европа, обратно в Турция. Президентът Реджеп Тайип Ердоган коментира преди дни, че няма да изпълнява договорките с ЕС, ако не бъде премахнат визовия режим за турските граждани.

Брюксел обаче на няколко пъти коментира, че визите ще бъдат премахнати, когато Турция изпълни изискванията за това. Анкара все още не отговаря на всички европейски изисквания, за либерализация на визовия режим.

Плановете на гръцкото правителство по отношение на бежанците бяха критикувани от опозиционната "Неа демократиа". Според представители на партията правителството не може да се справи със ситуацията, а предвидените мерки са панически.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още