IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция иска План Б за бежанците

Броят на бежанците, пристигащи в ЕС, намаля значително след подписването на споразумение с Турция

17:02 | 03.08.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция иска План Б за бежанците

Гърция настоява за алтернативен план за бежанците, става ясно от интервю на министъра, отговарящ за миграцията Янис Музалас, пред германското издание Bild. Причината за безпокойството на Атина са изявленията на турския външен министър Мевлут Чавушоглу отпреди няколко дни, допълва Ройтерс.

Турция ще се откаже от споразумението с ЕС за бежанците, ако общността не спази своето обещание за премахването на визовия режим за турските граждани, коментира той.

"Много сме разтревожени. Нуждаем се от "План Б", казва Музалас по повод тези коментари. Атина ще настоява и за справедливото разпределение на бежанците, пристигащи в ЕС, става ясно още от думите му.

Споразумението между ЕС и Турция относно бежанците беше подписано през март. Благодарение на него броят на мигрантите, влизащи в ЕС, намаля значително - от началото на годината до края на юли 257 хил. бежанци са пристигнали на Стария континент.

Споразумението предвижда връщането на незаконно пристигналите на Стария континент бежанци обратно в Турция. В замяна Анкара получи обещание за безвизов режим, както и отпускането на 6 млрд. евро, които да бъдат използвани за подобряването на ситуацията в бежанските лагери.

Германският вицеканцлер Зигмар Габриел също реагира на думите на Чавушоглу с изявлението, че ЕС не може да бъде изнудван от Турция по въпросите за либерализацията на визовия режим. Брюксел настоява Анкара да преразгледа и антитерористичното си законододателство - искане, което е приемано особено критично от президента Реджеп Таийп Ердоган.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
"Атина ще настоява и за справедливото разпределение на бежанците, пристигащи в ЕС, става ясно още от думите му."Ако Германия още втвърди тона към Ердоган , той също ше извади коз да цака ,като отвори портата...е тогава влиза в действие план Б , като България се пълни с кафява маса...на принципа на пороя .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още