IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аврамопулос: Споразумението за бежанците трябва да бъде запазено на всяка цена

Анкара има да изпълни още седем изисквания, за да получат турските граждани безвизов режим при пътуване в ЕС

09:13 | 27.11.16 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Споразумението между ЕС и Турция за ограничаване на бежанската вълна трябва да бъде запазено на всяка цена, смята комисарят по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос. Той направи този коментар по време на среща с гръцкия президент Прокопис Павлопулос, пише "Катимерини".

Броят на мигрантите, идващи в Европа през Средиземно море, през последната година намаля значително. През март ЕС и Турция се разбраха за връщането на нелегалните имигранти, пристигнали в общността от турските лагери. В замяна на по-стриктния контрол по границите си, Турция трябва да получи облекчаване на визовия режим за турските граждани при пътуване в ЕС.

От Европейската комисия обаче са категорични - Анкара има да изпълни още седем изисквания, за да бъде премахнат визовия режим. Едно от тях е промяна на антитерористичното законодателство.В Брюксел обвиняват президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и че реакцията му след опита за преврат през юли е "непропорционална".

Тези искания и коментира обтегнаха отношенията между ЕС и Турция. Стигна се до гласуване на европейските депутати за замразяване на преговорите за членство на страната, а Ердоган предупреди, че може да отвори границите си за бежанците и те свободно да преминат в ЕС.

В края на миналата седмица говорителят на ЕК Маргаритис Схинас беше категоричен, че се търси възможността споразумението ЕС - Турция да продължи и се водят преговори на всякакво ниво.

Според "Катимерини" пред заплахата от нова вълна бежанци в Гърция вече е и проведено извънредно заседание, на което е било взето решение за разселване на бежанците, намиращи се в центровете на островите в Егейско море във вътрешността на страната, а след това връщани в Турция.

Правителството в Гърция е под натиск и след инцидент в бежански център на о. Лесбос. Взрив на газова бутилка причини смъртта на възрастна жена и нейната 5-годишна внучка. Двама души са ранени. Починалите са кюрди от Ирак, допълва още гръцкото издание.

Инцидентът повдигна въпроса за условията, при които живеят бежанците в центровете. Надеждите на министъра по въпросите на миграцията Янис Музалас са през декември между 100 и 200 мигранти да бъдат връщани дневно в Турция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още