IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

34 хил. бежанци са намерили работа в Германия през 2016 г.

Бежанската вълна е създала и допълнителни 50-60 хил. работни места в страната, сочат данните на правителството

12:14 | 19.12.16 г. 2
<p>
	Обучение на бежанци в Германия. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Обучение на бежанци в Германия. Снимка: архив Ройтерс

През последните две години 1,2 млн. бежанци потърсиха убежище в Германия в търсене на нов живот. Включването им на трудовия пазар обаче отнема време, показват данните на правителството, цитирани от онлайн изданието The Local.

През последните 12 месеца само 34 хил. бежнаци са намерили работа в Германия, съобщава правителственият Институт за проучвания на пазара на труда (IAB). Около 22% от тях са на временни трудови договори.

За германските власти намирането на работа на бежанците, така че те да могат да се издържат сами, ще бъде безспорен успех. Илюзия е обаче, че те ще могат да работят в добре платени сектори, като например в автомобилната индустрия, коментира директорът на IAB Йохим Мюлер. На този етап и временните трудови договори дават възможност на чужденците да „си стъпят на краката“, посочва още той.

Германските работодатели са много скептични относно включването на бежанците на пазара на труда. Временните договори могат да променят тази нагласа, смятат от IAB.

Бежанската вълна е създала нови между 50 хил. и 60 хил. работни места, сочат още данните на правителството. Това е основно работа за учители, социални работници и други професионалисти. Какъв ще е обаче ефектът от бежанската вълна върху икономиката на Германия ще стане ясно след поне 5 или 6 години. 

Развитието на бежанската криза можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още