Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС осигурява трето COVID лекарство, оставя страните сами да преценят за бустерна доза

Сключените от ЕК договори за доставки са с производителите Roche, GlaxoSmithKline и Eli Lilly

ЕС осигурява трето COVID лекарство, оставя страните сами да преценят за бустерна доза

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската комисия (ЕК) съобщи, че е сключила договор за доставка на трето лекарство против коронавирус. Засега в общата поръчка участват 18 държави от Европейския съюз (ЕС), се отбелязва в съобщението.

Комисията изразява очакване до края на октомври Европейската агенция по лекарствата да одобри три от оценяваните лекарства срещу новото заболяване. Сключените от ЕК договори за доставки са с производителите Roche (Швейцария), GlaxoSmithKline (Великобритания) и Eli Lilly (САЩ), съобщава БТА.

Съветът на ЕС по общите въпроси е обсъдил днес поставянето на трета доза ваксина против Covid-19, без да приема общ подход, съобщи след заседанието словенският държавен секретар Гашпер Довжан. Той отбеляза, че ЕС разполага с достатъчно ваксини, но всяка страна ще прецени дали и кои обществени групи да получат допълнителни дози.

По неговите думи ЕС се стреми да работи срещу дезинформацията, свързана с новата болест, както и за насърчаване към ваксиниране на гражданите, които изпитват колебания. Той изрази задоволството на ЕС от вчерашното решение на САЩ да разрешат отново пътуванията за ваксинирани европейци.

Довжан добави, че ниският дял на ваксинираните в някои от държавите от ЕС излага на опасност останалите страни. На днешното заседание на Съвета на ЕС България е настояла европейските сертификати да бъдат издавани и при извършено бързо антигенно изследване, се посочва в съобщение на Постоянното представителство на нашата страна към ЕС. 

По статията работи: автор Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Европейските борси започват възходящо декември