Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС прави последната крачка към прилагането на "Базел ІІІ"

Предложенията въвеждат и минимални стандарти за регулиране и надзор на клонове на банки от трети държави в ЕС

ЕС прави последната крачка към прилагането на "Базел ІІІ"

Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия (ЕК) представи пакет, насочен към банковия сектор, с който се финализира прилагането на споразумението "Базел ІІІ", става ясно от съобщение на Брюксел. Новите правила ще увеличат устойчивостта на банките в ЕС и ще подпомогнат възстановяването на европейската икономика, както и изпълнението на целите за въглеродна неутралност, добавят от ЕК.

Предложението включва промени в Директивата за капиталовите изисквания, както и в Регламента за капиталовите изисквания. Отделно се прави и законодателно предложение за изменение на Регламента за капиталовите изисквания в областта на преструктурирането.

Още по темата

То въвежда и минимални стандарти за регулиране и надзор на клонове на банки от трети държави в ЕС.

С промените се предвижда увеличание на капиталовите изисквания, но то ще бъде постигнато постепенно - с по-малко от средно 9% до 2030 година, като за преходния период до 2025 година повишението ще бъде от около 3 на сто.

Предложението цели да се предотврати подценяване на рисковете при използваните от банките "вътрешни модели" за изчисляване на капиталовите им изисквания и оттам – да се осигури наличието на достатъчен капитал за покриването на тези рискове.

Това от своя страна ще улесни сравняването на отчитащите риска капиталови отношения на отделните банки и ще спомогне за възстановяването на доверието в тези отношения и в стабилността на сектора като цяло.

Стремежът на предложението е повишената устойчивост да не е за сметка на значително затегнати капиталови изисквания, посочват от ЕК. То свежда цялостното отражение върху капиталовите изисквания до необходимото и така съхранява конкурентоспособността на европейския банков сектор.

С пакета допълнително се намаляват разходите за съблюдаване на нормативните изисквания, по-специално за по-малките банки, без при това да се отслабват пруденциалните стандарти.

Пакетът въвежда и изрични правила за управлението и надзора на рисковете за околната среда, социалните и управленските стандарти (ESG) в съответствие с целите, определени в Стратегията на ЕС за устойчиво финансиране, и дава на надзорните органи необходимите правомощия за оценка на рисковете от ESG като част от редовните надзорни прегледи.

Това включва редовни климатични стрес тестове както от надзорните органи, така и от банките.

В допълнение надзорните органи ще получат повече правомощия да проверяват дали трансакциите са стабилни и адекватността управлението на банките. Те ще имат засилени правомощия да следят за прилагане на правилата, като същевременно ще имат по-добър надзор върху сложни банкови групи, включително върху финтех сектора.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Пенсионната система на Исландия - един "проблем" за 49 млрд. долара