IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в Европа - на кръстопът в очакване на по-строги капиталови изисквания

Кредиторите очакват Европейската комисия да пренебрегне молбата им да запази значителна свобода за оценка на риска на техните заеми

20:00 | 07.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейските банки не успяват да лобират срещу предстоящите по-строги капиталови изисквания, което би ограничило способността им да увеличат размера на плащанията към акционерите, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с проблема.

Кредиторите очакват Европейската комисия (ЕК) да пренебрегне молбата им да запази значителна свобода за оценка на риска на техните заеми, тъй като регионът прилага глобалните банкови стандарти, известни като Базел III. Очаква се предложение на ЕК по този въпрос по-късно този месец, след което държавите членки предоставят своето мнение.

Банките сега са съсредоточени върху осигуряването на допълнителна гъвкавост в други области, като например по-достъпни условия за оценка на капитала, който се изисква да бъде държан при ипотеки.

Глобалните регулатори прекараха десетилетие след финансовата криза, в което принуждаваха банките да увеличат своите капиталови резерви, за да избегнат повторение на кредитната криза от 2008 г. Европейските банки все още са изправени пред по-голям скок в необходимите капиталови нива в сравнение с техните американски конкуренти, тъй като през това десетилетие ЕС започна постепенно да въвежда напълно критериите от Базел.

банки банки

Една от най-важните части на актуализираните Базелски стандарти е твърдата граница на степента, до която на банките им е позволено сами да изчисляват кредитния риск, вместо да използват стандартизиран подход. Банковите лобита твърдят, че това трябва да бъде отделено като допълнително изискване, оставяйки няколко от техните капиталови буфери непроменени.

Банковите ръководители често твърдят, че по-високите капиталови изисквания ограничават способността на финансовите компании да кредитират бизнеса и по-широката икономика. Законодателството има особено значение сега, тъй като кредиторите се стремят да спечелят инвеститори, след като регулаторните органи наложиха ограничения върху възвръщаемостта на капитала по време на пандемията от коронавирус. Банките, включително френският кредитор BNP Paribas SA, вече сигнализират, че искат да увеличат възвръщаемостта през следващата година, въпреки че прилагането на Базел III може да натежи на плановете на други банки.

Група централни банки и регулатори изпратиха през септември писмо до ЕК, призовавайки Брюксел да не намаля или забавя стандартите от Базел.

Сега банките се подготвят да съсредоточат лобирането си, за да гарантират, че ЕС ще предприеме по-внимателен подход към капиталовите изисквания за ипотеки, ще предостави възможност за отпускане на заеми на компании, на които липсва кредитен рейтинг, и ще позволи гъвкавост при изчисляването на т. нар. Оперативен риск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още