IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС предлага 21-месечен преходен период на Великобритания след Brexit

В рамките на периода страната ще има достъп до единния пазар на ЕС, но няма да има право на глас и участие в органите на управление

16:35 | 29.01.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages.com</em></p>

Снимка: gettyimages.com

Европейският съвет прие днес насоките за преговорите с Великобритания по Brexit оттук нататък, детайлизирайки позицията на оставащите 27 страни по преходния период, предават от пресслужбата на съвета.

Европейският съюз предлага на Лондон 21-месечен преходен период след Brexit следващата година – до 31 декември 2020 г. В рамките на периода Великобритания ще запази правата си на членство в съюза, но без това на глас и участие в каквито и да е негови органи. Така ЕС заявява, че всяка промяна в правото на съюза ще важи и за Великобритания в рамките на преходния период.

През 21-те месеца ще важат и всички съществуващи регулаторни, бюджетни, надзорни, съдебни и правораздавателни инструменти и структури, както и компетенцията на Европейския съд.

По отношение на сферите, в които Великобритания е имала право да избира дали да участва, например сигурността, ще важат само законите, приети от Лондон преди излизането. Страната обаче вече няма да има право да участва в нови мерки в тези сфери, освен ако не се коригират стари разпоредби, с които вече е обвързана.

Спазването на правото и споразуменията на ЕС по време на преходния период ще важи и за търговията, макар че Великобритания няма да може да участва в свързаните органи.

Лондон ще запази правото си да участва в митническия съюз и единния пазар, но няма да може да сключва международни споразумения в рамките на компетенциите на европейското право, освен ако не получи специално разрешение за това от ЕС.

На външните министри на съюза им е било нужно само две минути, за да приемат общата позиция, заяви заместникът на главния преговарящ на ЕС Сабин Уейанд в Twitter. Това бележи усилията на 27-те страни членки да запазят единство в преговорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още