IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС сигнализира готовност за гъвкавост по предходния период след Brexit

Според документ, видян от Ройтерс, който ще бъде приет в понеделник от министрите на ЕС, отстъпките са в три основни области

11:29 | 26.01.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз е готов да прояви гъвкавост по продължителността и другите условия на преходния период след Brexit, заявяват европейски дипломати за Ройтерс, докато Великобритания се готви да представи детайли за очакванията си след излизането на страната от блока през март 2019 г.

Документ, който официално ще бъде приет от министрите на ЕС в понеделник и видян от Ройтерс, потвърждава готовността на ЕС да измени периода, определен да продължи 21 месеца, да обмисли позволяването на Лондон да сключва търговски сделки с трети страни по света през 2021 г. и да стартира нови партньорства между ЕС и Великобритания в области като сигурността и отбраната преди края на преходния период.

Очаква се в петък британският министър по Brexit Дейвид Дейвис да представи целите на Лондон за следващия кръг от преговори с Брюксел.

След постигането на временно споразумение по Brexit в края на миналата година 27-те страни членки на ЕС договориха пакет от условия за прехода, които до голяма степен ще запазят статуквото до декември 2020 г., макар че Великобритания няма да има право на мнение.

Великобритания засега не е представила особени възражения срещу условията, сред които е искането гражданите на ЕС, които пристигнат във Великобритания след Brexit, но преди края на преходния период, да имат право на пребиваване за цял живот.

Дейвис вероятно ще даде повече информация за британската позиция в петък. Очаква се преговорите да стартират отново в Брюксел, когато европейските министри потвърдят инструкциите си към колегата му Мишел Барние в понеделник.

Анексът към преговорните директиви, който ще бъде обсъждан от министрите в Брюксел в понеделник и видян от Ройтерс, включва изявления от оставащите 27 правителства в три области, по които са готови да обмислят гъвкавост.

Първата сфера е изграждане на нови партньорства в сигурността и отбраната, без да се изчаква краят на преходния период. На второ място министрите са готови да актуализират директивите в зависимост от напредъка. Според дипломатическите източници на Ройтерс това означава, че Великобритания няма да бъде оставена на произвола през 2021 г., ако не е готово ново търговско споразумение. И трето, ЕС може да се съгласи Великобритания да сключва нови търговски сделки с трети страни, макар че ще е обвързана с европейските търговски правила през преходния период.

Анексът съдържа и изявление на Европейската комисия, с което тя обещава да представи ясни и последователни правила за извънредните участия без право на глас на Великобритания в някои срещи на ЕС по време на преходния период, когато интересите ѝ са засегнати.

Някои британски политици изразяват безпокойство, че ЕС може да се възползва от преходния период, вкарвайки принудително Великобритания в неблагоприятни ситуации. Представителите на ЕС обаче отбелязват, че текстовете, договорени миналата година, ясно показват, че и двете страни ще бъде обвързани от принципа за „искрено сътрудничество“, докато следват правото на ЕС.

В същото време обаче европейските представители заявиха миналия месец, че приемат сериозно задължението си да преследват най-добрите интереси за 27-те оставащи страни членки и проучват как съществуващите отношения в редица сфери могат да бъдат променени, за да са от полза за ЕС след Brexit.

Всичко за Brexit следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Ferry
преди 6 години
ЕС сигнализира готовност за гъвкавост по преДходния период след Brexitкорегирайте си заглавията, подавате заблуждаваща първосигнална информация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още