IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания ще търси равенство, а не синхронизиране с ЕС след Brexit

Според министър Дейвид Дейвис хармонизирането със законодателството на блока е равносилно на оставането в него

17:23 | 24.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Дейвид Дейвис. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дейвид Дейвис. Снимка: Ройтерс

Великобритания няма да се опитва да синхронизира своето законодателство с това на Европейския съюз (ЕС) след излизането си от блока, а ще цели постигането на равни резултати. Това заяви британският министър по въпросите на Brexit Дейвид Дейвис по време на изслушване пред парламентарна комисия, цитиран от агенция Ройтерс.

По думите му се наблюдава желанието на някои държави, както и на самата Европейска комисия, да се отнемат от Лондон някои регулаторни свободи в замяна на гарантиран достъп до единния пазар. „Нашата стратегия за справяне с това е като заявим, че ще търсим еквивалентни резултати в някои области, но не и хармонизация“, тъй като това би било същото като оставането в ЕС, посочи Дейвис.

Министърът също така заяви, че страната му няма да бъде „васал“ на Европейския съюз след развода си с него. С това той отговори на критиките относно плановете Великобритания да остане под юрисдикцията на Европейския съд за известно време след напускането на блока. 

Според министъра тъй като става въпрос за кратък период не може да се говори за подчинение. „Ако случаят беше за постоянно, то моят отговор най-вероятно би бил да, но в кратък период от време – не“, уточни той.

По думите му юрисдикцията на Европейския съд ще важи във Великобритания в рамките на преходния период до декември 2020 г. Възможно е през това време в сила да остане и членството в митническия съюз, както и в единния пазар, съобщава вестник The Guardian.

По отношение на евентуалното сключване на двустранни споразумения за свободна търговия Дейвис заяви, че подобни договори биха могли да генерират търговски растеж от до 40%, но само при правилните условия. Въпреки това той не уточни какви биха могли да бъдат те, допълвайки, че по-неизгодните търговски сделки са тези, които се правят от името на големи блокове.

В изказването си пред комисията Дейвис отново даде и гаранции на европейските граждани, живеещи във Великобритания, че нямат причина за тревога след развода с ЕС, тъй като няма да бъдат принудени да напуснат страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още