Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС ще призове Г20 да не оттегля Covid стимулите прекалено рано

Въпросът ще бъде повдигнат на предстояща среща в края на седмицата

ЕС ще призове Г20 да не оттегля Covid стимулите прекалено рано

Снимка: Pixabay

Тази седмица Европейският съюз (ЕС) ще призове финансовите лидери на 20-те най-големи икономики в света да продължат да наливат пари в глобалната икономика, докато е необходимо, така че тя да се възстанови от пандемията на Covid-19, сочи документ, подготвен за срещата, предава Ройтерс.

Финансовите министри и управителите на централните банки на 20-те топ икономики (Г20) ще проведат видео конференция в петък, а начело на дневния ред ще е глобалният отговор на безпрецедентния хаос, причинен от коронавируса в икономиката.

„Фискалните политики ще останат подкрепящи докато е необходимо и няма да бъдат изтеглени преждевременно“, гласи текстът.

Още по темата

„Фискалният отговор занапред трябва да продължи да бъде внимателно преценяван и редовно да се преразглежда с оглед на несигурността, свързана с пандемията... и необходимостта от избягване на последиците от политически сриващи ефекти“, допълва документът, съгласуван от всички правителства в ЕС.

Пандемията, която нанася щети на световната икономика от февруари 2020 г., засяга бедните страни с големи дългове повече от другите, тъй като те нямат възможност да стимулират възстановяването си чрез много нов дълг.

„ЕС е отворен да обсъди варианти за намаляване на финансовия натиск върху страните с ниски доходи, ако те се сблъскат с финансов натиск, и очаква с нетърпение анализа на МФВ и Световната банка за нуждите от външно финансиране в развиващите се страни с ниски доходи през следващите години“, гласи текстът.

Представители на властите твърдят, че никой в ЕС не е предложил дискусия относно отписването на дълг на бедните страни, но е признато, че приблемът може да е по-сериозен от просто спиране на плащанията им за обслужване на дълга.

Но за да може нещо от това да се изпълни за Парижкия клуб на държавите кредитори, страните с ниски доходи трябва да са прозрачни за задълженията си към Китай, който е основен кредитор на много африкански държави.

„Ако не знаем дали Китай участва в някакво облекчаване на дълга, не можем да ги освободим, защото в крайна сметка може да субсидираме Китай, а не да помагаме на страни с ниски доходи“, допълва източникът.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
0
 
4
ing5rov до: korn
преди 2 дни
: ))) "...тази пандемия показа че всичко е една илюзия. " ... " пандемията " също ...
0
 
2
 
3
преди 3 дни
Няма профилна снимка
Преди да започне Ковид историята имаше финансови кризи, бедност, войни за пари, недостиг на средства за здравеопазване и други жизненоважни неща за човечеството. Една година Ковид пандемия вече не спират да валят пари от някъде, стимули, фондове и кво ли още не. Световната икономика е в колапс и милиони хора са без работа, но пари има, живота продължава, системата не спира да функционира. тази пандемия показа че всичко е една илюзия.
2
 
3
 
2
преди 3 дни
ЕС ще призове Г20 да не оттегля Covid стимулите прекалено рано

Дълбокосмислент текст на популярна песен (по-долу):
2
 
4
 
1
преди 3 дни
We all live in a yellow submarine
Yellow submarine, yellow submarine
We all live in a yellow submarine
Yellow submarine, yellow submarine....

Още от Европа
Колко е близо до рестарт глобалната търговия?