IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще санкционира търговски партньори, ако блокират временните решения на СТО

ЕК ще може да налага и насрещни мерки, ако търговски партньор налага незаконни търговски мерки и блокира процеса за уреждане на спора

14:44 | 08.04.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) ще може да налага мита, количествени ограничения за вноса и износа и мерки в областта на обществените поръчки, ако търговски партньор блокира решение на временния арбитраж на Световната търговска организация (СТО).

Такова решение са взели постоянните представители на страните членки на ЕС, с което одобряват позицията на Съвета, съобщават от институцията.

Комисията също така ще има право да предприема насрещни мерки, когато търговски партньор по силата на двустранно или регионално търговско споразумение налага незаконни търговски мерки и впоследствие блокира процеса за уреждане на спорове съгласно това споразумение, допълва се в съобщението.

Предстои Съветът да преговаря с Европейския парламент (ЕП) по въпроса, след като депутатите постигнат съгласие по позицията си.

„ЕС улеснява защитата на своите търговски интереси и права в ситуация, при която Световната търговска организация (СТО) не е засега в състояние да постанови обвързващи решения за уреждане на спорове, ако даден член на СТО обжалва доклад на специализирана група“, посочва се в съобщението на Съвета.

„На първо място избираме и винаги ще избирам, многостранното сътрудничество. При все това трябва да гарантираме защитата на търговските си интереси и да прилагаме правата си, включително чрез използването на санкции, ако други участници блокират разрешаването на даден търговски спор“, коментира Гордан Гърлич Радман, министър на външните работи и европейските въпроси на Хърватия и председател на Съвета на ЕС.

Съществуващият регламент на ЕС за прилагане на законодателството е в сила от 2014 г. насам. С него се осигурява обща законодателна рамка за съблюдаването на правата на ЕС по международни търговски споразумения. Благодарение на тези правила Комисията е в състояние да налага насрещни мерки в края на процедура по уреждане на спорове, след като е получила разрешение от СТО.

В момента обаче апелативният орган на СТО е блокиран и съществуващите правила се нуждаят от актуализиране, за да се даде възможност на Комисията да предприема действия в ситуация, при която процедурите за уреждане на спорове не работят.

„Основната цел на предложеното изменение е да се намери решение в ситуации, при които, след като ЕС е успял да получи благоприятно решение от страна на специализирана група за уреждане на спорове в рамките на СТО, процесът е блокиран, тъй като другата страна обжалва доклада на специализираната група в рамките на СТО в „правен вакуум“ и не е приела временния арбитраж на обжалването съгласно член 25 от договореността на СТО за уреждане на спорове“, пояснява се в съобщението.

С това решение ЕС вероятно се подготвя за евентуална търговска война със САЩ, след като президентът на Страната на неограничените възможности Доналд Тръмп насочи усилията си за търговско господство към Европа. След като сключи примирие с Китай, Тръмп отново започна да настоява ЕС да се съгласи на търговско споразумение с редица облекчения за САЩ. Той се опитва да притисне и Великобритания, която от 1 февруари вече не е член на ЕС, с търговска сделка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
korn
преди 3 години
''Търси мир, но се готви за война'' беше казал някой.От както Урсула пое поста на президент се работи по бързо и без много приказки. Жан-Клод беше мъдар и весел човек, но времената са тежки и си трябва желязна ръка за решаване на проблемите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още