IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Апелативният орган на СТО продължава да бъде блокиран

Не е бил постигнат консенсус заради позицията на САЩ, които са отхвърлили инициативата на 119-те страни за започване на подбор на кандидати

21:00 | 18.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Страните членки на Световната търговска организация (СТО) не успяха за пореден път да се споразумеят за запълване на свободните места в Апелативния орган на заседание на Органа за решаване на спорове (ОРС), състояло се днес в Женева, предаде ТАСС.

Не е бил постигнат консенсус заради позицията на САЩ, които са отхвърлили инициативата на 119-те страни за започване на подбор на кандидати. Това съобщи пред журналисти след заседанието един от кандидатите, пожелал анонимност. 

"САЩ отново заявиха, че не са готови да подкрепят предложението на 119 страни членки на СТО, призоваващи да започне процес на подбор за запълване на вакантните места в Апелативния орган", заяви експертът. В хода на дискусиите няколко делегации са се изказали в подкрепа на позицията на генералния директор на СТО Роберту Азеведу, който обяви намерението си да проведе интензивни консултации на високо равнище, за да се потърси изход от задънената улица.

Представителят на Мексико внесе отново от името на 119-те страни членки предложение за начало на процеса по избирането на членове за шестте свободни места в Органа за решаване на спорове. Апелативният орган на СТО не функционира от 11 декември, тъй като в него е останал само един арбитър при необходими минимално трима за разглеждане на жалби.

Мексиканският представител подчерта, че тази ситуация сериозно пречи на работата на всички системи за уреждане на спорове, което е в ущърб на интересите на членовете на СТО.

Представителят на САЩ отбеляза на заседанието, че страната му все още не е готова да подкрепи подобно предложение за започване на подбор на кандидати. Според него фундаменталният проблем се състои в това, че Апелативният орган не съблюдава процедурните правила на СТО.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още