IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Ако няма сделка с ЕС, ще има мита

Американският президент периодично отправя такива заплахи с цел да получи по-добри условия в търговските отношения между САЩ и Европа

16:22 | 22.01.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че ще наложи високи мита върху вноса на автомобили от Европейския съюз, ако блокът не се съгласи на търговска сделка. Американският президент периодично отправя такива заплахи с цел да получи по-добри условия в търговските отношения между САЩ и Европа.

„Срещнах се с новия ръководител на Европейската комисия, който е страхотен. И имахме страхотна дискусия. Но аз казах: „Вижте, ако не получим нещо, ще трябва да предприема действия" и действието ще бъде много високи мита за техните автомобили и за други неща, които идват в страната ни ", каза Тръмп в интервю за CNBC от Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

Съединените щати също заплашват с налагане на100-процентови мита върху френски вносни стоки заради данък върху цифровите услуги, който според Вашингтон вреди на американските технологични компании.

Тръмп каза пред CNBC, че Европейският съюз „няма друг избор“, освен да сключи търговска сделка със САЩ.

В отделно интервю пред Fox Business News Тръмп заяви, че митата върху автомобилите от ЕС могат да достигнат 25%.

„В крайна сметка ще бъде много лесно, защото ако не успеем да постигнем сделка, ще трябва да наложим 25-процентни мита върху техните автомобили", заяви Тръмп.

Съединените щати постигнаха частична търговска сделка с Китай, която успокои някои от тревогите, затрудняващи световната икономика в последно време.

Запитан дали търговска сделка с Великобритания може да се очаква скоро, Тръмп каза, че е готов да сключи споразумение с британския премиер Борис Джонсън.

„Борис и аз сме приятели. Той иска да сключи сделка и аз съм съгласен“, каза той.

Великобритания трябва да напусне ЕС на 31-и януари. Джонсън заяви, че едно от основните предимства за Великобритания от това да бъде извън блока е възможността да договаря собствени търговски сделки, включително и със САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 1
дядя Вова
преди 4 години
"Всички русофили умирате от страх като чуете САЩ. За вас САЩ е най великата държава и всички са страхуват от нея...."Kid, have to sleep, go to mummy...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
korn
преди 4 години
Всички русофили умирате от страх като чуете САЩ. За вас САЩ е най великата държава и всички са страхуват от нея. За вас няма други държави по света.Целия свят е колония на САЩ., а реалноста е съвсем друга. Русофилите сте най големите америконофили. Студената война отдавна свърши.САЩ от много години не са толкова велики. СССР се разпадна и сега Русия е една регионална сила която като ислямските катуни разчита на богатите да и купуват суровините иначе се е разпаднала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
дядя Вова
преди 4 години
"Тръмп: Ако няма сделка с ЕС, ще има мита"С васалите и колониите само така!Бий, да те уважават!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още