IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС търси как да ускори налагането на нова разплащателна система на ЕЦБ

Европейските банки засега се бавят с присъединяването към системата

11:58 | 26.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия обмисля нови правила, за да ускори приемането на нова система за незабавни разплащания, която Европейската централна банка (ЕЦБ) пусна миналата година като пряк конкурент на компаниите за картови разплащания и технологичните гиганти, съобщи днес заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, цитиран от Ройтерс.

Системата на ЕЦБ, наречена TARGET Instant Payment Settlement (TIPS) ще позволи на хората и компаниите в Европа да правят разплащания в евро за секунди без значение какво е работното време на техните банки. Системата се възприема като пряко предизвикателство за американските компании като PayPal, Google, Facebook и Amazon, китайските Alibaba и Tencent, които в момента имат доминираща позиция при тези услуги в Европа.

Тъй като европейските банки засега се бавят с присъединяването към системата, Европейската комисия проучва възможни мерки за ускоряване на използването й.

Обмисляме дали ще има нужда от един по-силен регулаторен тласък за ускоряване на процеса, каза днес на финансово-технологична конференция Валдис Домбровскис, който отговаря за въпросите, свързани с еврото и социалния диалог, финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари.

Той подчерта, че системата на ЕЦБ има потенциала да подкопае съществуващите решения за разплащания, включително картите, поне що се отнася до плащанията в евро.

Американските компании Visa и Mastercard в момента доминират на европейския пазар за картови разплащания.

До няколко години искаме Европа да определя новите световни разплащателни стандарти, каза Домбровскис.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още