Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Еуфорията от Brexit свърши рано за по-бедните страни от ЕС

Brexit все повече увеличава пропастта между богатите и бедните европейски държави, които влизат в сблъсък заради бюджета на общността за следващите седем години

Еуфорията от Brexit свърши рано за по-бедните страни от ЕС

Семейна снимка на групата „Приятели на кохезията“ Снимка:EPA/NUNO VEIGA

Дванадесет часа след като Великобритания официално напусна Европейския съюз, по-бедните държави членки на блока се събраха на среща в Португалия в опит да се противопоставят на надвисналия риск от недостиг на средства в ЕС, който отчасти се дължи и на загубените британски вноски.

Brexit все повече увеличава пропастта между богатите и бедните европейски държави, които влизат в сблъсък заради бюджета на общността за следващите седем години в размер на 1 трлн. евро. За по-бедните страни битката е да не се позволи празнината, оставена от Лондон, да се запълни чрез съкращения на средствата за кохезия, посочва Bloomberg.

Още по темата

„Тази среща става в един много специален ден, тъй като това е първият ден, в който ЕС е само от 27 члена“, посочи португалският премиер Антониу Коща. „Важно е да изпратим ясното послание, че съюзът ще остане сплотен“, допълни той.

Съботната среща на групата „Приятели на кохезията“ събра 17 източно- и южноевропейски държави и ще бъде последвана от извънредна среща на върха на ЕС на 20 февруари, чиято основна цел е да се даде нов тласък на забуксувалите преговори за бюджета.

Бюджетен недостиг

Седемгодишният бюджет е крайъгълен камък за европейската политика, който позволява отпускането на средства за европейските фермери, конкуриращи се с евтиния внос от развиващите се държави, като в същото време поддържа и някои от ключовите проекти на блока. Но постигането на споразумение за вноските в него, както и начините за изразходването им, често пъти са повод за спорове между нетните вносители (каквато беше Великобритания) и останалите държави.

По-бедните европейски държави, за които т. нар. кохезионна политика е от ключово значение за сближаването с останалата част от блока, искат по-боатите страни да внасят повече, за да се компенсира излизането на Великобритания.

В събота групата „Приятели на кохезията“ потвърди позицията си, че ЕС трябва да запази политиката си за финансиране на настоящото й ниво, взимайки се предвид инфлацията, става ясно от изявлението, разпространено от португалското правителство.

„ЕС трябва да разполага с ресурси за нови цели, но не за сметка на инструментите, които са в основата на нейните действия и от години функционират успешно“, посочи полският премиер Матеуш Моравецки, цитиран от Bloomberg. Според него блокът „може да си позволи повече“.

Постигането на споразумение за размера на вноските е необходимо, преди да се вземе решение за това как те трябва да бъдат похарчени и при какви условия ще стават плащанията.

„В преговорите за следващия бюджет позициите (на отделните страни – бел. ред.) са много раздалечени“, заяви унгарският премиер Виктор Орбан. „Нуждаем се не просто от дни, а от месеци, за да постигнем споразумение, което да бъде прието от всички“, допълни той.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
4
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Все се чудя защо БГ "бизнесмен" го гонят за платени по ниски данъци заради пропуски в нашия закон, а не гонят например Лукойл или Кауфланд за платени 0 данъци отново за пропуски в нашия закон..... а пък бай Пешо с наредба 18 го "нагъгиха" още повече.... Все пак бай Пешо може и 5лв. да внася но внася а другите са на 0 :) Една голяма нула.....

Още от Европа
Алексей Навални очаква възстановяването му да продължи дълго