Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Европа въвежда паспорти за мигрантите с образованието и квалификацията им

Документът ще облекчи включването им на пазара на труда

Европа въвежда паспорти за мигрантите с образованието и квалификацията им

Снимка: Архив Ройтерс

Бежанците и мигрантите да получават европейски квалификационен паспорт, в който да се посочва образователно ниво, обучения и придобити квалификации, както и членство в професионални организации. Това предвижда проект на Съвета на Европа, който бе представен на конференция на министрите на образованието на държавите членки на Европейската културна конвенция и на министрите от страните от южното Средиземноморие.

Чрез бъдещия документ ще се облекчи признаването на квалификациите на бежанците и мигрантите и по-бързото им включване в следващо обучение или на пазара на труда, съобщават от Министерството на образованието и науката. 

Идеята е документът да улесни адаптацията им в новата страна и да се даде възможност те да използват своята образователна квалификация, дори когато тя не може да бъде подкрепена с документи.

Още по темата

В момента този модел се прилага пилотно в Гърция с помощта на Съвета на Европа. Моделът е приложен и в Италия в 15 региона и резултатите са положителни. Включени са 2000 бежанци и мигранти.

Самият европейски квалификационен паспорт представлява формуляр, който съдържа индивидуален номер, име, снимка, квалификация, включително с приложени документи, ако има такива. Посочват се опит, предишна месторабота, стаж, информация за ниво на владеене на езиците, членство в организации.

Бежанците и мигрантите първо вписват информацията за себе си в паспорта, а след това се явяват на интервю с двама експерти за потвърждение на информацията. Интервюто от 23 въпроса дава възможност да се установи от какви знания и от каква подкрепа имат нужда чужденците. Идеята е този паспорт да е универсален за всички държави в Европа. Ще се попълва в първата страна приемник на бежанците и мигрантите.

По време на дискусията е обсъдено да се изготви гъвкава процедура за признаване на дипломите на тези чужденци, както и въвеждане на специфична процедура за децата, които да се интегрират в клас. Прието бе, че те първо трябва да получат сертификат, че владеят езика в съответната държава и след това да бъдат записани на училище. Форумът реши, че държавите трябва да осигурят възможност и на жените да учат, както и да се предостави езиково обучение не само на децата, но и на възрастните.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов
Още по темата: Европа

Последни новини

Коментари (1)

7
 
20
 
1
преди 7 месеца
В повечето случаи образование и квалификация се доказват трудно, а и да ги има - са почти безполезни, поради езикова бариера. Второ - повечето талибанци са така или иначе неграмотни или слабо грамотни. Трето - нищожен процент от тях желаят да работят, а евротолерастите не смеят да ги накарат на сила, но ги хранят с парите на белите данъкоплатци, та сакън да не им нарушат "правата".

С една дума - поредната идея, която уж е добра но на дело е като измислена от будно, но наивно и неопитно 8-годишно детенце.

Още от Европа
Къде ще се преместят двете европейски агенции след Brexit ?