Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Европейските банки се изправят пред над 400 млрд. евро загуби заради коронавируса

Загубите могат да достигнат и 800 млрд. евро, ако се стигне до втора цялостна блокада, според консултантска компания

Европейските банки се изправят пред над 400 млрд. евро загуби заради коронавируса

Снимка: архив Ройтерс

Икономическият спад заради пандемията от новия коронавирус ще доведе до рязък ръст на загубите от кредити на европейските банки, показват данни, включени в два доклада, цитирани от Ройтерс.

Прогнозата е за загуби за над 400 млрд. евро.

Заемите за малки и средни предприятия и необезпечени потребителски кредити в Европа, които нараснаха с повече от 20% между края на 2014 г. и юни 2019 г., са изложени на най-голям риск от неизпълнение, според рейтинговата агенция Moody's Investor Service.

Отделен доклад на Oliver Wyman казва, че загубите от европейските банкови кредити могат да нараснат до 800 млрд. евро, ако се стигне до втора цялостна блокада с цел ограничаване разпространението на коронавируса.

Тези кредитни загуби са сравними с кризата в еврозоната 2012-2014 г., но представляват по-малко от 40% от загубите, преживени в глобалната финансова криза 2008-2010 г., посочват консултантите.

„Пандемията е малко вероятно да осакати европейския банков сектор, но много банки ще бъдат тласнати в крайно състояние на много ниска възвръщаемост“, заяви Кристиан Еделман, съуправител финансови услуги в Oliver Wyman.

Още по темата

„Ще бъдат необходими амбициозни усилия за преструктуриране, но за да успеят, те ще се нуждаят от ангажираност и подкрепа от страна на политиците и регулаторите“, казва още той и посочва консолидацията като една от възможните ползи, както и единния банков пазар.

Докладът на Moody's оценява експозицията на 14 големи европейски банкови системи към малките и средни предприятия и необезпечени потребителски кредити, като използва данни, събрани от Европейския банков орган (EBA). Според доклада банките в Южна Европа са най-изложени на кредити за малкия и средния бизнес, докато големите банкови системи, като тези в Германия или Великобритания, имат експозиции под 15% от средното за Европа.

Експозициите към необезпечени потребителски кредити са най-високи за банките в Испания, Австрия, Франция и Великобритания.

Очаква се икономическият спад да доведе до влошаване на качеството на кредитите, като делът на проблемните кредити се прогнозира, че ще се повиши с 100-300 базисни пункта до 2022 г. за повечето европейски банки, добавят от Moody's.

Правителствените стимули няма да компенсират напълно финансовите и икономическите щети, нанесени от пандемията, и пълният размер на влошаването на качеството на заемите ще бъде разкрит едва след като тези мерки бъдат отменени, посочва рейтинговата агенция.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Нямат грижи. ЕЦБ ще им напечата колкото искат. Може и трилион, ако трябва. Важно е интеграция да има.

Още от Европа
Експерт: България няма ясна дипломация за опазване на околната среда