IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси изпратиха август на зелена територия

Италианските индекси бяха изключение от общата тенденция за ръстове в последната сесия за месеца

20:10 | 30.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските борси завършиха сесията с повишение, след като Китай възприе по-сговорчив тон в търговската си война със САЩ, а британски депутати от опозицията планират да предизвикат извънреден дебат за предотвратяване на Brexit без сделка, съобщава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи сесията с ръст от 0,6%, а почти всички сектори се озоваха на положителна територия. Секторът на суровините, който е със силна експозиция към Китай, постигна скок от 2,5%.

Германският DAX прибави 0,85% към стойността си и достигна равнище от 11 939,28 пункта. Френският CAC 40 напредна с 0,56% до 5480,48 пункта. Лондонският бенчмарк FTSE 100 отбеляза ръст от 0,32% до 7207,18 пункта.

Днешната силна сесия слага край на волатилен месец за европейските борси. Британският FTSE 100 е регистрирал спад от 5,3% през август, което е най-голямото му месечно понижение от август 2015 г. насам.

Италианските индекси обаче не се вписаха в общата тенденция на ръст в Европа и се понижиха на фона на новите политически развития в страната. В петък лидерът на движение „Пет звезди“ Луиджи ди Майо заяви, че партията му ще влезе в коалиция с опозиционната Демократическа партия, само ако тя приеме редица политически искания. Така той охлади надеждите, че политическата стабилност в Рим може да бъде възстановена скоро.

Индексът FTSE MIB се понижи с над 0,3% в следобедната търговия, а Banco BPM се озова на дъното на Stoxx 600 със спад от 3%.

Инвеститорите продължават да наблюдават и реакциите след решението на британския премиер Борис Джонсън да разпусне парламента. Основната опозиционна Лейбъристка партия заяви в четвъртък, че ще инициира извънреден дебат в парламента идната седмица в опит да предотврати възможността Джонсън да изведе Великобритания от Европейския съюз без споразумение за оттегляне на 31 октомври.

Британският парламент до голяма степен се противопоставя на сценарий за Brexit без сделка, а повишената опасност от реализирането му доведе до поевтиняване на паунда.

На корпоративния фронт Ройтерс съобщи, че френската банка BNP Paribas планира да предложи оферта за портфейла с деривати на Deutsche Bank с намерение да постигне сделка през идните няколко седмици.

В макроикономически план потребителските цени във Франция през август отчитат ръст от 1,2% на годишна основа, който леко се забавя спрямо юли, но отговаря на очакванията. Продажбите на дребно в Испания са нараснали с 3,2% през юли спрямо същия период на миналата година, след като се повишиха с 2,5% през юни.

Допитвания за нагласите на британските потребители установиха, че доверието на британските компании и потребители е намаляло през август на фона на задълбочаването на кризата около Brexit. Това показва, че политическите сътресения оказват все по-силно влияние върху икономиката.

Книжата на Deutsche Wohnen поскъпнаха с 9,6%, след като германски вестник съобщи, че предстоящото замразяване на наемите в Берлин може да бъде по-меко от първоначално планираното.

Цената на акциите на датския производител на болнична апаратура Ambu нарасна със 7% след положителна препоръка от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA).

На другия полюс на Stoxx 600 се оказа производителят на бижута Pandora, чиито книжа поевтиняха с 3%. Датската компания обяви неотдавна, че ще предприеме голямо ребрандиране в опит да стимулира продажбите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още