IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси не намериха единна посока в сряда

Търговското напрежение между САЩ и Китай не проявява признаци на затихване

20:03 | 20.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските борси финишираха предимно на зелена територия в сряда въпреки силните притеснения от пълномащабна търговска война между САЩ и Китай, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи сесията с ръст от 0,28%, като повечето сектори завършиха на положителна територия.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 завърши търговията с ръст от 0,31% и достигна равнище от 7627,40 пункта, а германският DAX също постигна скромен ръст от 0,14% до ниво от 12695,16 пункта. Френският CAC 40 обаче остана на червена територия със спад от 0,34% до равнище от 5372,31 пункта. Борси Борси

След вчерашните сериозни загуби в минния сектор основните суровини постигнаха ръст в сряда и секторът завърши на зелена територия,  като подкрепи леко FTSE 100. Банковият, медийният и здравният сектор в Европа също регистрираха солиден ръст благодарение на добрите корпоративни новини.

Главният изпълнителен директор на Banco BPM заяви, че банката е готова да продаде бизнеса си със събиране на дълг, ако потенциалните купувачи са готови да поемат по-голямата част от лошите й заеми. Акциите на италианската банка поскъпнаха с 2,7%. Няколко други италиански банки, сред които Unicredit и Intesa Sanpaolo се присъединиха към Banco BPM, като завършиха в ръст от над 1,5%, близо до върха в сектора.

Най-добре представилата се компания в Stoxx 600 беше доставчикът на болнична апаратура Ambu, чиито книжа поскъпнаха с 9,2%. Акциите на Colruyt постигнаха ръст от 3,5%, след като компанията обяви по-добри от очакванията годишни данни. В същото време британската компания Ocado финишара с ръст от 5,5%, след като Peel Hunt повиши целевата си цена за търговеца на дребно.

Цената на акциите на Sky получи тласък в следобедната търговия, като приключи деня с ръст от 3%, след като Walt Disney Co. завиши офертата си за кино и телевизионните активи на Twenty-First Century Fox до общо 71,3 млрд. долара. В момента Fox притежава 39% от британската телевизия.

Британската компания Berkeley остана на дъното на Stoxx 600, като загуби близо 6% от стойността си, след като обяви печалбите си за цялата година. Книжата на Remy Cointreau поевтиняха с 4,2%, след като Societe Generale понижи рейтинга на акциите й.

Друг въпрос, който тревожи инвеститорите, е петролът. В Европа министрите от ОПЕК се събраха във Виена преди ключова среща на върха, на която трябва да вземат решение за политиката за добив на петрол в петък. Цените на петрола се повишиха в сряда следобед, но секторът завърши със спад от 0,89%.

Търговско напрежение

Търговското напрежение между САЩ и Китай не проявява признаци на затихване, след като съветникът по търговската политика на Белия дом Питър Наваро предупреди, че Пекин е подценил решителността на президента Доналд Тръмп да наложи допълнителни мита.

Администрацията на Тръмп заплаши да наложи мита от 10% върхе китайски стоки за 200 млрд. долара в понеделник, след като Пекин реши да повиши митата върху американски стоки за 50 млрд. долара. Китайското министерство на търговията реагира след съобщението на Тръмп в понеделник, като заяви, че е готово да предприеме контра мерки, ако САЩ наложат допълнителни мита.

Президентът на Фед Джером Пауъл заяви на форум на Европейската централна банка, че солидният икономически растеж и заетостта подкрепят по-нататъшното повишаване на лихвите.

Паундът се отлепи от седеммесечното си дъно спрямо долара, след като британският премиер Тереза Мей спечели вот в парламента, който трябва да засили позицията й за Brexit.

Камарата на общините одобри „законопроекта за оттегляне от ЕС“ на Мей, който очертава как великобритания ще напусне съюза след по-малко от девет месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още