IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси почти застинаха в очакване на новини за Brexit

Без Brexit и търговска война акциите не биха били толкова евтини, колкото днес и затова при всяка възможност за решение има силен ръст, твърд анализатор

19:40 | 23.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

И в сряда големите европейски фондови борси застинаха почти на място. Надеждите за бърз край на преговорите за Brexit отново бяха заглушени. EuroStoxx 50, водещият индекс на еврозоната, се колебаеше около 3600 пункта, както предишния ден. В крайна сметка бе регистрирано малко увеличение с 0,06 процента до 3606,89 пункта.

Френският Cac 40 затвори със спад от 0,08 процента до 5653.44 пункта. За британския FTSE 100 обаче бе отчетен ръст от 0,67 процента до 7260,74 пункта. Тук въздействие оказа слабият паунд, който облагодетелства износа от страната.

Очертаващото се удължаване на крайния срок за напускане на Великобритания на ЕС в полза на регулиран Brexit избута Dax до най-високото му ниво от юли 2018 г. Въпреки това, инвеститорите бързо изоставиха куража на фона на все още несигурната ситуация. В крайна сметка германският водещ индекс не се задържа дълго на нивото над 12 800 пункта.

Вечерта Dax завърши сесията с с лек плюс от 0,3 процента при 12 978 пункта. MDax не последва стабилното представяне на Dax. Индексът за средните по големина компании загуби 0,3 процента до 26 177 пункта, докато EuroStoxx 50 отбеляза скромно повишение от 0,1 процента до 3607 пункта. 

„Без Brexit и търговска война акциите не биха били толкова евтини, колкото днес", пише анализаторът Йохен Станцл от CMC Markets. „Ето защо курсовете винаги скачат нагоре, дори и да има най-малката вероятност за решение на проблемите“, цитира го Handelsblatt.

Brexit остава постоянна тема за борсовите участници. Инвеститорите постепенно започват да залагат на отлагане на излизането на Великобритания от ЕС, след като премиерът Борис Джонсън оттегли законопроекта си за напускане на 31 октомври. За инвеститорите е успокояващо, че има признаци за удължение на срока.

„Топката за Brexit вече е върната към ЕС, който трябва да вземе решение за точния дизайн на вече приложеното разширение“, заяви анализаторът на BayernLB Мануел Андерш. Стратегът на DailyFX Дейвис Юсов смята, че ЕК ще предостави отлагане за до три месеца.

Ситуацията тежи както на еврото, така и на британската лира, като днес и двете бяха малко по-слаби. Инвеститорите трябва да се приспособят към факта, че копнежът за Happy End няма да се случи следващата седмица, пояснява анализаторът на Commerzbank Антйе Прафке.

Ето защо инвеститорите атакуваха устойчиви на криза инвестиционни продукти като злато, казва анализаторът. Скъпоценният метал поскъпна с 0,3 процента до 1491 долара за тройунция (31,1 грама). Германските и швейцарските държавни облигации също се радваха на търсене, което от своя страна изтласква доходността на съответните десетгодишни ценни книжа до минус 0,4 и минус 0,6.

Междувременно сезонът на тримесечните отчети на компаниите премина в нов кръг. Положителни новини идват от ABB: Швейцарската индустриална група с бизнес и в България страда от намаляващо търсене в бизнеса с роботизация и автоматизация на производството, но анализаторите оцениха положително развитието при печалбата. Акциите на ABB добавиха 3,5 процента в Цюрих и бяха лидерът във водещия индекс SMI.


На Парижката фондова борса акциите на Carrefour поскъпнаха с 1,3 процента. Добрият бизнес в Латинска Америка подкрепи продажбите на френската група за търговия на дребно през третото тримесечие.

С ръст от 3,2% акциите на френския автомобилен концерн PSA скочиха до най-високото си ниво от средата на април. Въпреки спада в продажбите производителят на автомобили леко увеличи приходите си през третото тримесечие.

В Лондон книжата на Fresnillo бяха сред губещите, те изтриха 1,7 процента. Операторът на мини се стреми към долната рамка на обявения по-рано диапазон по отношение на производството на сребро и злато за тази година.

В Амстердам акциите на Akzo Nobel поскъпнаха с 2 процента. Приходите и оперативната печалба се оказаха малко по-добри от очакваното от пазара, пише анализаторът Джеф Хайър от швейцарската банка UBS. Така годишните цели на химическата компания изглеждат постижими.


От гледна точка на отделните браншове технологичните акции и особено книжата на производителите на чипове страдат от разочароващи прогнози на американския гигант от индустрията Texas Instruments. Например STMicroelectronics загуби 2,8% в Париж и излезе на последно място в индекса Cac 40.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още