IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси приключиха сесията на зелено

Поскъпването на финансовите компании подкрепи британския индекс FTSE 100 до нов рекорден връх в петък

19:00 | 05.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските борси приключиха петъка на зелена територия, след като инвеститорите отразиха в цените данните за инфлацията в еврозоната и за работните места в САЩ, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 затвори с ръст от 0,7%, продължавайки увеличението си от предишната сесия, като почти всички сектори и основни борси завършиха на положителна територия. Поскъпването на финансовите компании подкрепи британския индекс FTSE 100 до нов рекорд в петък, а швейцарският бенчмарк на сините чипове SMI се доближи до рекордно високо ниво.

В крайна сметка FTSE затвори с ръст от 0,19%, германският индекс DAX от 1,09%, а френският САС – от 0,95%.

Автомобилният сектор в Европа поведе печелившите компании в петък сутринта с ръст от над 1,6%. Fiat Chrysler се представи най-добре в сектора, търгувайки се с над 5% нагоре, след като JPMorgan повиши препоръката си за акциите му от „neutral“ до „overweight“.

На корпоративния фронт акциите на Steinhoff се изкачиха до върха на европейския бенчмарк за трети пореден ден, след като финансовият директор на компанията обяви, че ще се премести на нова позиция. Финансовият мениджър на южноафриканския търговец на дребно ще се фокусира върху запълването на дупка от 2,9 млрд. долара във финансите на групата след избухналия счетоводен скандал. Акциите на Steinhoff поскъпнаха с 6% след новината.

В същото време германската банка Deutsche Bank потъна до дъното на европейския индекс, след като заяви, че ще отбележи малка загуба заради слабата волатилност, ниските нива на активност на клиентите и влиянието на данъчната реформа в САЩ. Книжата на кредитора поевтиняха с над 4%.

Междувременно данни на Евростат, публикувани днес, показаха, че инфлацията в еврозоната се е забавила до 1,4% през декември спрямо 1,5% през предишния месец, което поставя под въпрос края на програмата за количествено облекчаване на Европейската централна банка.

При суровините цените на петрола се отдръпнаха от най-високите си нива от май 2015 г., след като нарастващият добив в САЩ явно засенчва политическите сътресения в Иран. Брентът се търгуваше за 67,45 долара за барел – с 0,62% по-малко, а американският суров петрол WTI с 0,83% надолу до 61,18 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още