IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси се разминаха с шока след удара на Иран

Акциите на Adidas за първи път минаха цената от 300 евро за брой и поведоха EuroStoxx

19:58 | 08.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Борсата в Мадрид<em>. Снимка: ЕPA</em></p>

Борсата в Мадрид. Снимка: ЕPA

Отмъщението на Иран с ракетния удар по две американски бази в Ирак в крайна сметка не ужаси борсовите търговци в Европа в сряда. Сутринта първоначално новината беше приета с голяма несигурност. Фондовите борси в Азия затвориха в зоната на загубите, а инвеститорите отново потърсиха укритие в златото, докато цените на петрола също се повишиха.

Но най-големите вълнения бързо отшумяха на европейските фондови борси. В края на деня водещият индекс на еврозоната EuroStoxx 50 отчете ръст от 0,35 процента до 3772,56 пункта. Френският водещ индекс Cac 40 записа подобни високи премии в Париж с плюс 0,31 процента до 6031,00 пункта, докато най-важният британски барометър  FTSE 100 едва отчете ръст в Лондон с плюс 0,01 процента до 7574,93 пункта. Германският Dax приключи деня със значителен ръст от 0,7 на сто до 13 320 пункта. Сутринта той стартира сесията със спад от 0,7 на сто, но след това ограничи спада.

С курса на затваряне барометърът на Франкфуртската фондова борса е над 13 249 пункта, с колкото изпрати миналата година. Това е важно, доколкото в миналото развитието на първите пет търговски дни - така нареченият 5-дневен индикатор - често е предвиждало тенденцията на годината като цяло. Инвеститорите трябва - поне според показателя - да гледат положително към тази година.

В края на търговията на европейските фондови пазари се случи и изказването на американския президент Доналд Тръмп след иранските ракетни атаки в Ирак. Тонът му беше по-смекчен, като призова Иран да работи заедно за общи интереси. Борбата с терористичната милиция Ислямска държава (ИС) също е в интерес на Иран, заяви Тръмп в Белия дом. „И ние трябва да работим заедно върху това и по други общи приоритети“. Тръмп обяви допълнителни икономически санкции срещу Иран, но не незабавни военни действия.

Авторите на седмичното писмо на Bernecker до акционерите са на мнение, че американският президент не може да си позволи да обяви война преди изборите тази есен. Иран, от друга страна, знае, че ще бъде безнадеждно подчинен. Те обаче смятат, че е вероятно ограничено отмъщение.

Акциите от сектора на пътуванията и развлеченията се представиха най-добре в сряда в прегледа на Stoxx 600 с увеличение от 0,67 процента. Наскоро авиокомпаниите пострадаха особено силно от растящите цени на петрола след кризата между САЩ и Иран. Най-слабият сектор в Европа беше секторът на недвижимите имоти със спад от 0,91 процента.

Многобройни коментари на анализаторите също се отразиха на някои индивидуални стойности. Акциите на производителя на храни Danone загубиха 2,03 процента и бяха на дъното на EuroStoxx, а групата на потребителските стоки Unilever NV загуби 1,37 процента. Песимистично изследване за индустрията от британската банка HSBC натежа над книжата им. Adidas беше начело във водещия индекс с ръст от 2,75 процента. За първи път в борсовата си история акциите на групата за спортни стоки позкъпнаха над 300 евро.

Акциите на холандския специалист по осветление Signify се възползваха от препоръката за покупки от Bank of America - с увеличение от 2,91 процента.

Anglo American Plc е в напреднали преговори за поглъщане с производителя на поташ Sirius Minerals Plc. Новините изпратиха акциите на Sirius нагоре, като те скочиха с над 35 процента в Лондон, докато акционерите на Anglo American Plc отговориха с 0,32 процента спад на цената на акциите.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още