IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси също навлязоха в "мечи" пазар

Акциите разшириха спадовете си днес заради продължаващия срив на цените на петрола и разочароващите данни от САЩ

19:38 | 15.01.16 г. 21
Европейските борси също навлязоха в "мечи" пазар

Европейските акции се сринаха до едногодишно дъно заради засилването на опасенията на инвеститорите за икономическия растеж след разочароващите данни от САЩ и продължаващия спад на цените на петрола, съобщава Bloomberg.

Регионалният Europe Stoxx 600 изтри 3 на сто в днешната сесия до 329 пункта, като разшири спада си от април досега до малко над 20 на сто. Така на практика индексът отговаря напълно на дефиницията за “мечи” пазар, отбелязва информационната агенция.

За цялата седмица спадът на индекса надвишава 3 на сто, а от началото на годината е натрупал загуба от почти 10 на сто.

Акциите разшириха спадовете си днес, след като излязоха разочароващи данни за продажбите на дребно в САЩ през декември – традиционно силен сезон за ритейлърите заради празниците, и производственият индекс за района на Ню Йорк не оправда очакванията.

В края на сесията германският DAX 30 се понижи с 2,54% до 9 545 пункта, британския FTSE 100 изтри 1,93% до 5 804 пункта – най-ниско ниво от три години насам и изтривайки 7 на сто от началото на годината досега, а френският CAC 40 записа спад от 2,39% до 4 210 пункта.

От началото на годината пазарите се доминират от лошите настроения около срива на цените на петрола и забавянето на китайската икономика.

“Европейските акции разшириха загубите, след като данните от САЩ влошиха доверието на пазарите”, коментира пред Bloomberg Джон Пласар от Mirabaud Securities LLP в Женева. Според него един от основните фактори, които са натежали на пазара, са опасенията, че цената на петрола може да приключи седмицата на най-ниското си ниво от 12 години, което отново предизвика опасения за дефлация в Европа.

Инвеститорите внимателно наблюдават и стартиралия сезон на отчетите, като търсят индикатори за “здравето” на икономиката на еврозоната. Френската верига Carrefour SA например оправда очакванията за финансовите резултати през последните три месеца на миналата година.

Анализатори очакват ръстът на печалбите на европейските компании да достигне само 2,7% за цялата 2015 г., което е почти наполовина на прогнозите за растеж отпреди няколко месеца.

“Европейските акции ще продължат да са под натиск заради финансовите отчети”, допълва Пласар в коментар пред агенцията.

В основата на бурята на фондовите пазари са цените на петрола. И в днешната сесия черното злато продължава да поевтинява, като и цената на лекия американски суров петрол, и на брента паднаха под границата от 30 долара. Контрактите и на двата сорта се отправят към над 10-процентна загуба за седмицата, пише MarketWatch.

Това се отразява и на акциите на петролните компании, като пазарната оценка на Tullow Oil PLC изтри почти 7 на сто, испанската Repsol SА – почти 5 на сто, а австрийската OMV AG – над 4 на сто.

Акциите на миннодобивната компания BHP Billiton PLC паднаха с над 6 на сто в днешната сесия заради срива на цените на суровините. Акциите на френския автомобилен производител Renault SA разшириха спада с още 3,4%, след като компанията потвърди, че разследващите органи са претърсвали три от заводите й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
мечия пазар преполовява нещата на половина т.е. SP500 трябва да е 1100 аз 1100 тука не виждам във филма виждам 1900 къде ги мечите работи DAX трябва да е 6000 а Dow на 9000 такова нещо няма в момента ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
хахх добре виж ся, недей да го гледаш на 1ч графиката или на дневна ами си пусни ДАКс на месечна и SP500 пусни ги на месечна и ми посочи къде е мечиа пазар да се посмеем малко. Euro Stoxx не ме интересува, виж Nasdaq, Dow Jones, Sp 500, DAX на месечна графика и да го видиме мечото пазарно нещо ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
doc
преди 8 години
Регионалният Europe Stoxx 600 изтри 3 на сто в днешната сесия до 329 пункта, като разшири спада си от април досега до малко над 20 на сто. Така на практика индексът отговаря напълно на дефиницията за мечи пазар, отбелязва информационната агенция...kratko i iasno shto e mechi pazar...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
реалната стойност на даден индекс е когато е близо до SMA200 всичко много над това е балонясало и всичко много под това е разпродадено това е. Сега в момента е МНОГО над SMA 200 - това е балонясало и изпускат въздух мечешки пазар не е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
е какво да го гледам това ?? Това е корекция нормална то всичко лети 7 години сега падна с малко там 10% е паднал и вече край ...... :)) На месечна графика той индекса още не е стигнал на EMA50 а тя е на 1790 и пак не е мечи пазар - то че акциите летяха и сега леко паднаха е нищо то не може вертикално нагоре .... :)) Мечи пазар е 1929 на Dow Jones това сега е корекция :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
doc
преди 8 години
eto michalis,specialno za tebhttp://***.zerohedge.com/news/2016-01-15/european-stocks-enter-bear-market
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
Инвесторите отворете си на месечна графика, че то още не е стигнало EMA50 ве братче къде ги видехте тея "мечешки пазари". Мечешки пазар е кат слезне под SMA200 що пишете глюпости пак за пореден сопорнайсти път ?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
навлезли са уйя ми ..... аз пускам за нагоре и ич не ме е еня ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Носителят на Нобелова награда за икономика Робърт Шилер, цитиран от MarketWatch - Това ми изглежда малко като нов балон в основата си, след като от 2009 г. цените на акциите се утроиха само за шест години, а същевременно хората губят доверие в оценките на пазара - http://***.investor.bg/drugi/338/a/shiler-investitorite-ne-sa-bili-tolkova-pritesneni-ot-2000-g-nasam-202422/ВЪПРОСА Е НЕ ДАЛИ А КОГА (при 300% за шест години) (коментар 1) - http://***.investor.bg/surovini/365/a/robyrt-shiler-akciite-sa-nadceneni-zalagam-na-petrola-198112/Отделно и Шанхайският индекс на акции CSI300 composite скача през февруари 2015 г. два пъти повече сравнение с юли 2014 г. и т.н. но Китай са по-добре от САЩ и ЕС Или се взимат мерките които предлагам или става хаос и война след време - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Без кредити не може да има икономически растеж, ако изключим за момент от сметките технологичния напредък. Но трябва да се прави разлика между "продуктивни" заеми, които водят до нарастващо търсене в реалната икономика например на коли или недвижими имоти, и непродуктивни заеми, които надуват особено финансовите пазари, пише в свой анализ за германската икономическа телевизия N-Tv Уве Гюнтер, главен изпълнителен директор на Berlin Portfolio Management GmbH. - http://***.investor.bg/analizi/91/a/osem-prichini-za-borsov-sriv-199558/Това е част от истината защото освен с кредитиране растежа става и с разпределение в смисъл забрана на офшорки т.н. регулации в цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558за да се избегне петролната катастрофа и глобалното затопляне ,и за да има растеж - http://***.greentech.bg/archives/55447
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още