IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси също навлязоха в "мечи" пазар

Акциите разшириха спадовете си днес заради продължаващия срив на цените на петрола и разочароващите данни от САЩ

19:38 | 15.01.16 г. 21
Европейските борси също навлязоха в "мечи" пазар

Европейските акции се сринаха до едногодишно дъно заради засилването на опасенията на инвеститорите за икономическия растеж след разочароващите данни от САЩ и продължаващия спад на цените на петрола, съобщава Bloomberg.

Регионалният Europe Stoxx 600 изтри 3 на сто в днешната сесия до 329 пункта, като разшири спада си от април досега до малко над 20 на сто. Така на практика индексът отговаря напълно на дефиницията за “мечи” пазар, отбелязва информационната агенция.

За цялата седмица спадът на индекса надвишава 3 на сто, а от началото на годината е натрупал загуба от почти 10 на сто.

Акциите разшириха спадовете си днес, след като излязоха разочароващи данни за продажбите на дребно в САЩ през декември – традиционно силен сезон за ритейлърите заради празниците, и производственият индекс за района на Ню Йорк не оправда очакванията.

В края на сесията германският DAX 30 се понижи с 2,54% до 9 545 пункта, британския FTSE 100 изтри 1,93% до 5 804 пункта – най-ниско ниво от три години насам и изтривайки 7 на сто от началото на годината досега, а френският CAC 40 записа спад от 2,39% до 4 210 пункта.

От началото на годината пазарите се доминират от лошите настроения около срива на цените на петрола и забавянето на китайската икономика.

“Европейските акции разшириха загубите, след като данните от САЩ влошиха доверието на пазарите”, коментира пред Bloomberg Джон Пласар от Mirabaud Securities LLP в Женева. Според него един от основните фактори, които са натежали на пазара, са опасенията, че цената на петрола може да приключи седмицата на най-ниското си ниво от 12 години, което отново предизвика опасения за дефлация в Европа.

Инвеститорите внимателно наблюдават и стартиралия сезон на отчетите, като търсят индикатори за “здравето” на икономиката на еврозоната. Френската верига Carrefour SA например оправда очакванията за финансовите резултати през последните три месеца на миналата година.

Анализатори очакват ръстът на печалбите на европейските компании да достигне само 2,7% за цялата 2015 г., което е почти наполовина на прогнозите за растеж отпреди няколко месеца.

“Европейските акции ще продължат да са под натиск заради финансовите отчети”, допълва Пласар в коментар пред агенцията.

В основата на бурята на фондовите пазари са цените на петрола. И в днешната сесия черното злато продължава да поевтинява, като и цената на лекия американски суров петрол, и на брента паднаха под границата от 30 долара. Контрактите и на двата сорта се отправят към над 10-процентна загуба за седмицата, пише MarketWatch.

Това се отразява и на акциите на петролните компании, като пазарната оценка на Tullow Oil PLC изтри почти 7 на сто, испанската Repsol SА – почти 5 на сто, а австрийската OMV AG – над 4 на сто.

Акциите на миннодобивната компания BHP Billiton PLC паднаха с над 6 на сто в днешната сесия заради срива на цените на суровините. Акциите на френския автомобилен производител Renault SA разшириха спада с още 3,4%, след като компанията потвърди, че разследващите органи са претърсвали три от заводите й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Аз точно за това говоря ,че кризата е системна тоест за да функционира сегашната световна финан.система с лихвите и т.н. доходност трябва постоянен растеж но това е невъзможно и тъй като не може да има безкраен растеж трябва смяна на ''системата'' казано общо а надълго - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1678735562404671Отделна тема е ,че ( и според Нобеловият лауреат за икономика Робърт Шилер) акциите са 65% надценени (коментар 1) - http://***.investor.bg/surovini/365/a/robyrt-shiler-akciite-sa-nadceneni-zalagam-na-petrola-198112/Отделно и Шанхайският индекс на акции CSI300 composite скача през февруари 2015 г. два пъти повече сравнение с юли 2014 г. и т.н. но Китай са по-добре от САЩ и ЕС Или се взимат мерките които предлагам или става хаос и война след време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 8
studioaa
преди 8 години
Крахът на Wall Street ще се повтори тази или най-късно следващата година, но ще една една голяма разлика с това, което случи през 2008. Крахът ще дойде не от Лондон, Ню Йорк или Шанхай, а от Франкфурт. Германия в момента е поставена между *** и наковалнята - от една страна износът се свива заради скандали и обезценка на китайските пари, а от друга управляващата партия е пред разцепление, страната е изключително нестабилна от геополитическа гледна точка. През 2016 за пръв път от 1935г в Германия се появиха групи подобни на *** ризи на Адолф Хитлер, които раздават улично провосъдие. В страната може даже да видим бунтове и революция. Крахът, който предстои ще бъде най-големия в историята и тогава ще видим златото да удари 5000$, а еврото ще се превърне в синя безполезна хартия. Според мен крахът на DAX ще го срине до ниво 3000-3500 и всичко ще се случи за 1-2 дни. Остават броени месеци до този велик момент...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
doc
преди 8 години
kitai e zle,zashtoto evropa i shtatite sa zle i niama koi da im kupuva boklucite,dori i na po-niski ceni...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 8 години
Защото не са усилия , а още по-малко херкулесовски - усилията засега са насочени към задълбочаване на кризата . Въпросът е - възможно ли е да се инжектират 30-40% от годишния БВП за замазване на проблема с още някоя година , както след 2008г.. Едно продължително пропадане на пазара е по-опасно от шока , защото създава възможност за материализиране на старите проблеми и припокриване с новите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 8 години
Това е заради вчера .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още