IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси започват месеца оптимистично

Паневропейският измерител Stoxx 600 се покачи с 1,3%, като секторите на суровините прибавиха 2,6% и поведоха доброто представяне

19:24 | 01.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите европейски индекси започват новия месец оптимистично, продължавайки тенденцията за ръстове на други места по света, съобщава CNBC.

Паневропейският измерител Stoxx 600 се покачи с 1,3%, като секторите на суровините прибавиха 2,6% и поведоха доброто представяне.

Британският измерител FTSE прибави 0,9%, а германският DAX – 1,4%. Френският бенчмарк CAC напредна с 1,2%. Сред най-големите ръстове днес бе и този в Белгия на показателя BEL 20, който напредна с 1,6%.

Европейските пазари започват новата търговска седмица, продължавайки тенденцията и на останалите международни пазари. В понеделник водещите американски индекси започнаха сесията с повишения на фона на една все още волатилна търговия. Миналата седмица борсовите загуби в САЩ бяха едни от най-тежките от октомври насам.

В Азиатско-Тихоокеанския регион индексите също отчетоха повишения, въпреки че ръстът на китайската промишлена активност се е забавил през януари спрямо предходния месец.

Инвеститорите в Европа ще продължат да наблюдават развитието с разпространението на ваксините срещу коронавируса на континента на фона на продължаващото напрежение около доставките на AstraZeneca и критиките за бавното ваксиниране в страните.

На този фон по-рано през деня стана ясно също, че безработицата в еврозоната е останала стабилна на ниво от 8,3% през декември. Това означава, че общо 13,671 млн. души са били без работа във валутния блок спрямо 13,616 млн. през ноември.

Също така британското производство е нараснало с най-бавния си темп от три месеца насам през януари, потиснато от Brexit и Covid-19. Индексът на мениджърите по поръчките на IHS Markit бе на ниво от 54,1 пункта – спад спрямо пика 57,5 пункта през декември.

При индивидуалните акции тези на компанията за благородни метали Fresnillo поскъпнаха с близо 9% благодарение на поскъпването на среброто, което също се дължи на активността на инвеститорите на дребно.

На обратния полюс са книжата на френската Klepierre, които изтриват 7,5%, след като компанията обяви, че 70% от нейните молове са били засегнати от коронавирусните ограничения в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още