IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси започват седмицата с оптимизъм

Инвеститорите следят преговорите за Brexit и търговската война

19:17 | 07.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските борси записаха ръст в понеделник, докато инвеститорите търсеха сигнали за посоката, в която се насочват преговорите за Brexit и търговските преговори между Съединените щати и Китай. Добрите данни от петък за заетостта в САЩ също подкрепиха индексите днес, пише CNBC.

Таблица: CNBC

Паневропейският индекс Stoxx 600 за кратко се изкачи с 0,74%, поведен от 0,4% повишение от страна на химическата промишленост и на енергийните компании, докато акциите на медийните организации и тези за финансови услуги продължиха да изостават.

Представянето днес беше подкрепено от добрия доклад за заетостта в САЩ, който излезе в края на миналата седмица и разсея страховете за забавянето на най-голямата икономика в света. Сега инвеститорите се фокусират върху развитието на търговския казус, тъй като по-късно тази седмица се очаква нов кръг на преговори между Вашингтон и Пекин.

В неделя британският премиер Борис Джонсън призова френския президент Еманюел Макрон да „продължи да действа“ за осигуряването на сделка за Brexit и повтори намерението Великобритания да напусне ЕС на 31 октомври. Макрон заяви, че блокът ще реши до края на седмицата дали сделката ще бъде възможна въз основа на най-новото предложение на Джонсън.

На корпоративния фронт също не липсваха интересни новини. Позовавайки се на двама свои източници, Financial Times обяви, че HSBC планира да съкрати до 10 хил. работни места в опит да свие разходите си.

Австрийският производител на чипове AMS обяви в петък, че преговорите за придобиването на германската група Osram са се провалили. В резултат от това книжата на Osram Licht понижиха стойността си 3,3% в края на търговията, а тези на AMS – с 0,9%.

Същевременно поръчките към германските заводи за август са се понижили повече от очакваното заради по-слабото вътрешно търсене, което поднови опасенията, че спадът в производството ще доведе най-голямата европейска икономика до рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още