Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Европейските фондови борси не са съгласни с намаляване на часовете за търговия

Искането на британски банки и инвестиционни фирми е за съкращаване на времето с 90 мин.

Европейските фондови борси не са съгласни с намаляване на часовете за търговия

Снимка: Архив Ройтерс

Съкратеното време за търговия не е в интерес на инвеститорите и фондовия пазар, смятат от организацията на европейските фондови борси. Така те попариха надеждите на британски банки и инвестиционни фирми за намаляване на търговския ден с 90 мин.

От Федерацията на европейските фондови борси (FESE) заявиха, че по-краткото време ще е ход в погрешна посока, цитирани от Ройтерс. Сегашният европейски търговски ден продължава от 9 ч. до 17:30 ч. централноевропейско време – повече от този в Азия и САЩ. Това означава, че търговията с акции на Стария континент включва затварянето на борсите в Азия, както и започването на търговския ден на Wall Street, като намаляване на часовете би могло да постави Европа в неконкурентна позиция, посочват от FESE.

Още по темата

Лондонската фондова борса, която не е част от FESE, проведе публични консултации по-рано тази година, които установиха подкрепа за намаляването на търговския ден с 90 мин., за да се подобри психическото състояние на търгуващите, както и за да се привлекат повече жени трейдъри.

Но без хармонизирано прилагане в Европа, целта за по-краткото време за търговия ще бъде по-трудна за постигане, като се има предвид, че банките имат паневропейски търговски бюра, посочват от Лондонската фондова борса.

Лондон също така не би искал и да ограничава конкурентоспособността си спрямо други борси на континента, след като Великобритания напусна Европейския съюз.

Според FESE продължителността на търговския ден не се отразява отрицателно на работната култура, като по-скоро са необходими други мерки за облекчаване на работния процес като въвеждането на повече смени.

Въпреки това Британската инвестиционна асоциация и банковата лобистка група Асоциация на финансовите пазари в Европа повториха призивите си за намаляване на часовете за търговия във вторник.

Паневропейската борса Euronext наскоро приключи свои собствени публични консултации за продължителността на пазарния ден, като по-рано вече е изразявала скептицизъм относно „предложението на Лондон“.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Започват президентските избори в Беларус