IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските лидери все още не виждат достатъчен напредък по Brexit

27-те страни членки ще ускорят подготовката за вариант, при който не бъде договорено споразумение

12:11 | 14.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Лидерите на Европейския съюз, които ще се срещнат в четвъртък и петък, за да обсъдят случващото се с Brexit, ще се обединят около заключението, че напредъкът в преговорите с Великобритания „все още не е достатъчен“ за ново търговско споразумение. Това става ясно от проект за заключение от срещата, с който разполага Ройтерс.

С наближаването на края на годината 27-те страни членки също така ще се съгласят, че трябва да бъде ускорена подготовката за вариант, при който не бъде договорено споразумение, което да предотврати връщането на митата и квотите в търговията.

Също така, според текста, ще бъде поискано главният преговарящ на ЕС Мишел Барние да ускори преговорите, за да може евентуално да се договори и приложи сделка за двустранните отношения след 31 декември. Европейските лидери също така ще поискат още от Великобритания да изпълни изцяло договореното вече споразумение за излизане от съюза.

По-късно в сряда се очаква британският премиер Борис Джонсън да проведе разговор с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, за да обсъдят следващите стъпки в диалога преди срещата на върха.

Източник на Bloomberg посочват, че Великобритания ще продължи с усилията за договаряне на сделка с Европейския съюз за бъдещите си отношения и след наложения от Лондон краен срок от 15 октомври. Решението Джонсън ще вземе след двудневната среща на европейските лидери, посочва запознат, пожелал анонимност.

Европейските министри призоваха Лондон във вторник да направи отстъпка по условията си за риболова в британски води, уреждането на правни спорове и справедливата конкуренция, като според Германия преговорите се намират в „критичен етап“.

ЕС настоява сделка да бъде договорена до края на месеца, за да има време за нейното ратифициране от Европейския парламент. Европейски дипломати обаче заявиха пред Ройтерс, че блокът се готви за дебати поне до средата на ноември, за да не бъде обвиняван, ако преговорите се провалят.

Междувременно във вторник еврокомисарят по въпросите на единния пазар Тиери Бретон заяви, че ЕС предпочита да бъде договорена сделка за Brexit, но остава в готовност, ако такава все пак няма.

„Предпочитаме сделка, но не на всяка цена, и ако няма сделка, то ние сме готови“, каза той, цитиран от Ройтерс. „Нашите граници са готови, ако няма споразумение, и е важно британските потребители също да се подготвят“, допълни той.

„Искаме сделка“, заяви по-рано във вторник германският канцлер Ангела Меркел. „Но също така трябва да вземем предвид реалността: споразумението трябва да е в интерес и на двете страни“, посочи тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още