IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гражданите на ЕС ще влизат само с паспорт във Великобритания от есента на 2021 г.

Личните карти не са достатъчно сигурен документ, смятат британските власти

19:35 | 08.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От октомври 2021 година гражданите на ЕС, Европейското икономическо пространство и Швейцария ще влизат само с паспорт на територията на Великобритания, съобщава Politico. Промяната е заложена в документи на британското правителство, свързани с Brexit.

До този момент гражданите от изброените страни влизаха в Обединеното кралство само с лична карта. Според британските власти обаче тези лични карти не са достатъчно сигурни и е нужна промяна след преходния период.

Гражданите на Ирландия и Гибралтар ще бъдат изключени от списъка, допълват още от Даунинг Стрийт 10.

Идеята беше представена още преди месец в британския парламент. Тогава депутатите коментираха, че изискването за пътуване с паспорти е равнозначно на поставяне на граници на страната.

В плана е описано и предложение всички шофьори на камиони да имат облекчен достъп до графство Кент. Преди седмици превозвачите изказаха своите опасения, че след края на преходния период, още през януари 2021 година, ще се натрупа опашка от над 7 хил. тира, които използват фериботната връзка между Кале и Дувър.

Очаква се правителството да публикува повече подробности относно как ще бъдат издавани разрешителни за влизане в Кент от страна на шофьорите, както и повече информация за паркинги и друга инфраструктура, необходима за изчакване на митническите процедури за камионите, превозващи стоки от и за ЕС.

Повече новини по темата за Brexit можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още