IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари се завърнаха към ръстовете в края на седмицата

Паневропейският индекс Stoxx 600 прибави 1,24%, като всички сектори и водещи борси отчитат ръстове

19:29 | 16.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските пазари приключиха борсовата сесия в петък на положителна територия, след като инвеститорите се завърнаха към по-рисковите активи на фона на последната турболентна за пазарите седмица, съобщава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 прибави 1,24%, като всички сектори и водещи борси отчитат ръстове. Германският измерител DAX, както и френският CAC, се увеличават със съответно 1,31% и 1,22%.

Сравнително по-слабо е увеличението при британския бенчмарк FTSE 100, който прибавя 0,71%.

Може би причина за разликата в представянето на индекса се дължи на това, че поради техническа причина търговията по него не можа да започне в продължение на почти два часа. Това е най-продължителното техническо забавяне от осем години насам.

Британският индекс на сините чипове достигна шестмесечно дъно в рамките на предходната сесия.

В петък най-добро представяне имаха акциите в банковия сектор и в този на домашните потреби в размер на съответно 2,4% и 1,7%.

Силно представяне показа и швейцарската Sunrise Communications, чиито акции поскъпнаха с 3,5%, след като германската Freenet заяви, че ще гласува против предложение за увеличаване на капитала на базираната в Цюрих фирма за финансиране на оферта за придобиване на UPC.

На обратния полюс бяха книжата на холандската Imcd, които се сринаха с над 15%, след като по-рано компанията представи отчета си за полугодието, а главният изпълнителен директор предупреди за несигурност и волатилни пазарни условия.

Търговското напрежение между Китай и САЩ продължава да е във фокуса на инвеститорите. След като по-рано през седмицата президентът Доналд Тръмп заяви, че отлага въвеждането на поредната порция мита, той потвърди в четвъртък, че следващият месец предстоят двустранни преговори. Изказването бе направено, след като властите в Пекин заявиха, че възнамеряват да отговорят подобаващо на новите мита, който ще засегнат стоки за 300 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още