Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Европейските стартъпи може да наберат рекордните 100 млрд. долара през 2021 г.

Общият брой на технологичните компании в Европа на стойност над 1 млрд. долара сега надхвърля 320, сочи проучване

Европейските стартъпи може да наберат рекордните 100 млрд. долара през 2021 г.

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският технологичен сектор се очаква да набере повече от 100 млрд. долара годишни инвестиции за първи път в историята през тази година, с което ще завърши периода на сключване на сделки и нарастващи пазарни оценки по най-добър начин, пише Bloomberg.

С близо три пъти повече капитал, който се очаква да бъде набран през тази година в сравнение с 2020 г., общият брой на технологичните компании в Европа на стойност над 1 млрд. долара сега надхвърля 320 фирми, според данни на базираната в Лондон компания за рисков капитал Atomico.

Въпреки това капиталовите пазари в САЩ остават по-привлекателни за листване, като книжата на 36% от европейските технологични еднорози, основани от 2015 г. насам, се търгуват на американските борси.

Докато се опитват да настигнат своите американски конкуренти, европейските технологични компании все повече привличат инвеститори с ниски оценки и стартъпи, работещи в сфери като финанси и електронна търговия.

Инвестиционни посредници като Sequoia Capital и Coatue Management или са създали, или планират да започнат европейски представителства, сигнализирайки за по-нататъшен приток на пари в бъдеще.

Що се отнася до финансирането на ранен етап, Европа вече е постигнала паритет с американските конкуренти - през последната година европейските стартъпи отговарят за 33% от общия капитал, инвестиран в световен мащаб в кръгове на финансиране от до 5 млн. долара. За сравнение 35% е делът за американските фирми.

„Това е преломна година за европейската технологична екосистема“, посочва Том Вемайер, партньор в Atomico, който е съавтор на изследването за състоянието на европейските технологични компании.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Проблема е, че възвръщаемост няма - и се харчат сума ти хеликоптерни пари за най-обикновени глупости. А после данъкоплатеца поема негативите през бюджетите.

Още от Европа
Доставките по "Ямал" все още са в направление от Германия към Полша