Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Еврозоната отложи изплащането на транш от 1 млрд. евро от помощта за Гърция

Третата спасителна програма за страната се очаква да приключи през август

Еврозоната отложи изплащането на транш от 1 млрд. евро от помощта за Гърция

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският механизъм за стабилност (ESM) взе решение в петък да отложи изплащането на транш от 1 млрд. евро от заемите на еврозоната за Гърция, за да изчака потвърждение от властите в Атина, че са изпълнили условието за погасяване на просрочените плащания, преди да отпусне поредната сума от средства по третата спасителна програма, съобщи Ройтерс, цитиран от БНР.

Говорител на фонда ESM заяви, че Гърция е постигнала задоволителен, но не цялостен напредък, за да изпълни условията за отпускане на поредния заем. 

Още по темата

"Необходимо е потвърждение от страна на гръцките власти, че са изпълнени условията за погасяване на просрочените плащания. Това е необходимо, за да вземем решение за отпускането на останалите един милиард евро", заяви говорителят на спасителния фонд на еврозоната.

"С оглед на това Съветът на директорите на EMS реши днес в Париж да отложи своето решение по този въпрос", подчерта той и добави, че има готовност фондът да проведе конферентна среща по този въпрос през следващата седмица, веднага щом бъде получено необходимото потвърждение от Атина.

Трябва да се има предвид, че траншът от един милиард долара е достъпен до 15-и юни, а самата трета спасителна програма за Гърция се очаква да приключи през август.

Междувременно гръцката официална статистика представи данни, показващи нарастване на индустриалното производство и на инфлацията в страната.

Индустриалното производство се повиши през април с 1,9% на годишна база след повишение с 1,2% през март, като промишленото производство нарасна с 2,4%, докато производството в миннодобрия сектор се сви с 6,4%, а производството на електроенергия се повиши с 2,2 на сто.

Гръцката хармонизирана инфлация (HICP) пък се ускори през май на годишна база до 0,8% от 0,5% през април, докато индексът на потребителски цени (CPI) нарасна с 0,6% след стагнация месец по-рано.

Трябва да се има предвид, че Гърция се намираше в продължителна дефлация от март 2013 година насам, тъй като намаляването на пенсиите и на заплатите, както и многогодишната икономическа рецесия се отразиха доста негативно върху доходите на гръцките домакинства и респективно върху склонността им да харчат. Дефлация в страната удари дъно през ноември 2013 година, когато потребителските цени се свиха с цели 2,9 на годишна база, като Гърция успя да се измъкне от дефлацията през юни 2016 година.

По статията работи: Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Кадър на деня за 18 януари