Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Франция и Германия имат общо предложение за бюджет на еврозоната

Целта на бюджетния инструмент на еврозоната е да насърчи конкурентоспособността и сближаването

Франция и Германия имат общо предложение за бюджет на еврозоната

Снимка: Ройтерс

Франция и Германия са договорили подробно предложение за бюджет на еврозоната, който да насърчи растежа, да укрепи конкурентоспособността и да намали разликата в развитието на отделните страни членки, сочи германски правителствен документ, цитиран от Ройтерс.

Френско-германското споразумение вероятно ще открие пътя за споразумение сред финансовите министри от еврозоната, които ще обсъдят следващия месец създаването на нов, но оспорван инструмент.

Целта на бюджетния инструмент на еврозоната е да насърчи конкурентоспособността и сближаването в еврозоната, се посочва в съвместното френско-германско предложение според германския правителствен документ, видян от Ройтерс.
Новият инструмент ще бъде отворен и за страните, които са във валутно-курсовия механизъм ERM-2 - задължителната двегодишна "чакалня" на еврозоната.

Още по темата
Както бе договорено на срещата на върха инструментът трябва да бъде част от бюджета на ЕС. Той няма да се основава на кредитиране, се допълва в документа.

Това означава, че новият инструмент няма да бъде достъпен преди 2021 година, когато ще влезе в сила следващият бюджет на ЕС. Това означава също така, че размерът на бюджета ще се определи при преговорите за следващия бюджет на ЕС, които се очаква да започнат в края на годината.

В предложението си Германия и Франция предлагат бюджетът на еврозоната да подкрепя националните реформи.
Страните членки ще представят на Европейската комисия планове за мерките, които предвиждат. Плановете ще съдържат както предвидените реформи, така и предложения за проекти, които да бъдат подкрепени от бюджетния инструмент.

Европейската комисия ще одобрява плановете, консултирайки се с правителствата и парите ще се отпускат в зависимост от напредъка в прилагането им, се посочва в предложението.

/БТА/

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Гърция е подала молба до ЕСМ за предсрочно погасяване на заемите от МВФ